Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Verzet binnen Abvakabo FNV tegen radicalere koers

SCHIPHOL - Medewerkers van de douane op Schiphol houden dinsdag een stiptheidsactie voor een betere CAO. ANP EVERT ELZINGA
SCHIPHOL - Medewerkers van de douane op Schiphol houden dinsdag een stiptheidsactie voor een betere CAO. ANP EVERT ELZINGA Medewerkers van de douane op Schiphol tijdens een actie van Abvakabo FNV eind vorige maand. Foto ANP / Evert Elzinga

Binnen de ambtenarenbond Abvakabo groeit het verzet tegen de radicale koers van de bond. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Militante bezettingsacties zijn contraproductief en vormen grote afbreukrisico’s voor de bond, zo schreef de ondernemingsraad van de Abvakabo eind vorig jaar aan de top van de bond.

Om de herkenbaarheid te vergroten en om meer leden te krijgen werd twee jaar geleden Lilian Marijnissen, oud-SP-raadslid en dochter van SP-voorzitter Jan Marijnissen, ingehuurd. Sindsdien vaart de Abvakabo een militantere koers, met onder meer bezettingen van verzorgingstehuizen. Vorig weekend werd het Sarphatihuis in Amsterdam bezet.

Uitslag richtingenstrijd belangrijk voor polderoverleg

De uitslag van de richtingenstrijd is van belang voor de positie van de Abvakabo, de op één na grootste bond binnen de FNV, in het overleg met werkgevers en kabinet over de komende bezuinigingen. Het kabinet wil voor 1 april afspraken maken met de sociale partners.

De koers van het bondsbestuur zet de Abvakabo buitenspel in het polderoverleg, zo vreest de ondernemingsraad. In cao-onderhandelingen zou de bond al aan de zijlijn staan en zouden bestuurders niet meer worden uitgenodigd voor overleg over reorganisaties. Bovendien is het ledental gedaald, stelt de ondernemingsraad.

Het bestuur houdt vast aan de radicale koers, heeft Abvakabo-directeur Jan Lankreijer de ondernemingsraad laten weten. Een actievere houding moet verankerd worden binnen de bond, aldus het bestuur vorig jaar in de interne notitie.