Top-8 opent voor skiër geen deur naar Spelen

Voor een sporter zijn de wegen van sportkoepel NOC*NSF soms ondoorgrondelijk. Alpineskiër Marvin van Heek (21) kan er intussen over meepraten. Hij dacht een nominatie op zak te hebben voor de Winterspelen van volgend jaar in Sotsji. Maar nu blijkt zijn achtste plaats bij de wereldbekerafdaling in Val Gardena, van 15 december vorig jaar, van nul en generlei olympische waarde. NOC*NSF heeft zijn opmerkelijke prestatie als ‘onvoldoende representatief’ gekwalificeerd en de nominatie afgewezen. Van Heek behaalde zijn achtste plaats in een afdaling die was ingekort en werd beïnvloed door veranderende weersomstandigheden. Skiërs met een laag startnummer, onder wie Van Heek, hadden te maken met beter weer en eindigden hoog in het klassement. Winnaar werd de Amerikaan Steven Nyman, normaliter een subtopper.

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) is het oneens met de afwijzing van NOC*NSF, maar legt zich na een stevig gesprek met chef de mission Maurits Hendriks en prestatiemanager Frans van Dijk neer bij het besluit. Volgens technisch directeur Wopke de Vegt van de NSkiV heeft beroep geen zin, omdat NOC*NSF conform de voorschriften het recht heeft een nominatie niet te honoreren. Opvallend genoeg heeft de sportkoepel de achtste plaats van Van Heek wel beloond met een stipendium. De skiër weet zich vanaf komend seizoen verzekerd van een vast inkomen. Daarnaast gaat De Vegt dezer dagen bij de WK in Schladming in gesprek met NOC*NSF over verdere financiële ondersteuning voor Van Heek, die te boek staat als een groot skitalent op de afdaling. Van Heek is een Fransman met een Nederlands paspoort, die vanwege de Franse voorkeur voor technische nummers voor Nederland heeft gekozen.