Politieke crisis verdiept in Tunis

De politieke crisis in Tunesië is gisteren verdiept door de weigering van de regerende fundamentalistische Ennahda-partij in te stemmen met het besluit van haar eigen premier de regering te vervangen door een kabinet van partijloze technocraten. Premier Hamadi Jebali kondigde de ontbinding van zijn regering woensdag aan na de geruchtmakende moord op de linkse, seculiere oppositieleider Chokri Belaïd. De daders zijn gevlucht.

Vandaag werden nieuwe, massale protesten van seculiere betogers verwacht rond de begrafenis van Belaïd in een zuidelijke voorstad van Tunis. Een oproep van het machtige Algemeen vakverbond voor een algemene staking werd vanochtend in Tunis en andere steden al breed gevolgd. Winkels en cafés bleven dicht. Anders dan in veel andere islamitische landen valt in Tunesië het weekeinde op zaterdag en zondag.

Vrees groeide voor straatgeweld in het hele land. Het leger werd vanochtend in het centrum van de hoofdstad Tunis gestationeerd ter versterking van de eveneens massaal aanwezige politie. De afgelopen twee dagen raakten politie en seculiere betogers daar slaags.

Omdat Tunesië klein is en de 10 miljoen Tunesiërs relatief goed opgeleid zijn, werd wel verwacht dat hier de overgang van een autoritair regime naar een democratischer bewind makkelijker zou verlopen dan in andere Arabische landen. Maar in plaats daarvan is het land strijdperk geworden tussen seculiere krachten, die sterk zijn in Tunesië, en salafisten, ultraconservatieve moslims, met de gematigde fundamentalisten van Ennahda in het midden.

De familie van Belaïd en seculiere activisten hebben Ennahda de schuld gegeven van de moord omdat de fundamentalistische partij nauwelijks optreedt tegen het groeiende salafistisch geweld tegen politici, kunstenaars en andere seculiere doelen in het hele land. De partij wijst elke verantwoordelijkheid stelselmatig van de hand.

Hoe het verder moet met het nu door Ennahda gedomineerde kabinet, was vanochtend niet duidelijk. Een woordvoerder van de president meldde geen ontslagaanvraag van de premier te hebben ontvangen. Een nieuwe regering, partijloos of niet, moet door het parlement worden goedgekeurd, waar Ennahda 89 van de 217 zetels heeft.

Jebali probeerde overigens al weken vergeefs zijn regering te verbreden. In een verdere aanwijzing van politieke impasse is het werk aan de nieuwe grondwet vastgelopen. (Reuters, AP, AFP)