VVD en PvdA: EU-akkoord goed nieuws - GroenLinks vindt begroting ouderwets

Het concept van de meerjarenbegroting 2014-2020. Foto ANP / Jerry Lampen

Nederlandse politici reageren verdeeld op het onderhandelingsresultaat dat premier Mark Rutte in Brussel heeft binnengehaald. Vanmiddag werd bekend dat Nederland ook de komende zeven jaar een korting van ongeveer een miljard euro krijgt op de afdracht aan de Europese Unie.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen twittert:

Twitter avatar markverheijen1 Mark Verheijen Resultaat goed nieuws voor Nederlandse belastingbetaler: lagere EU-begroting en korting ruim 1 mld. Kan premier Rutte zeker mee thuiskomen!
Twitter avatar markverheijen1 Mark Verheijen #EUbudget Naast lagere begroting gelukkig ook modernere begroting tov afgelopen 7 jr. Nog (lang) niet voldoende maar stap in goede richting!

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes houdt nog een slag om de arm:

Twitter avatar michielservaes Michiel Servaes Details nog niet gezien, maar goed nieuws natuurlijk dat NLse korting op #EUbegroting behouden blijft. #euco #mfk
Twitter avatar michielservaes Michiel Servaes Modernisering budget helaas maar ten dele gelukt: verbetering t.o.v. afgelopen periode, maar verslechtering t.o.v. versie november jl.

Met modernisering van het budget wijst de PvdA’er op meer geld voor innovatie, minder voor landbouw.

Pechtold: dit zal niet bijdragen aan herstel economie

Uitgesproken negatief is D66-leider Alexander Pechtold, schrijft persbureau Novum:

“In plaats van te investeren in innovatie en groei gaat Europa weer zeven jaar lang vooral boeren en koeien subsidiëren. Dat zal niet bijdragen aan het herstel van de Europese en Nederlandse economie.”

Volgens Pechtold heeft Rutte de verkeerde strijd gevoerd:

“Door de eenzijdige focus op de hoogte van de begroting heeft Rutte er niet voor kunnen zorgen dat Europa z’n geld beter en effectiever gaat besteden. Rutte is tevreden nu we minder geld slecht blijven uitgeven. Voor D66 was een betere besteding van het geld cruciaal.”

Wilders: Rutte laat zich afbluffen

Volgens PVV-leider Geert Wilders heeft Rutte zich ‘weer laten afbluffen’:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Rutte sluit slechte deal en heeft zich weer laten afbluffen door zakkenvullende eurocraten. Geen extra mrd voor ouderen http://t.co/DBTFO1pE

In een verklaring stelt hij:

“De hardwerkende Nederlanders en onze ouderen moeten bloeden voor de zakkenvullende Brusselse eurocraten en de Zuid-Europese landen. Brussel mag weer 960 miljard over de balk smijten terwijl Rutte in Nederland 28 miljard bezuinigt.”

De PVV vindt dat Nederland nog steeds netto een van de grootste betalers is, en had liever een miljard naar de Nederlandse ouderen zien gaan.

SP en GroenLinks: te veel geld naar landbouw

Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel is ongelukkig met de uitkomst:

“Nog steeds gaat er veel te veel naar landbouw. In Frankrijk juichen ze waarschijnlijk. En Nederland blijft gewoon de grootste nettobetaler.”

Frankrijk is een voorstander van investeringen in de landbouw, herhaalde de Franse president Hollande deze week. GroenLinks noemt de begroting ouderwets. Kamerlid Jesse Klaver:

Twitter avatar jesseklaver jesseklaver Deze begroting is ouderwets. Te weinig voor kennis en innovatie, veel te veel naar intensieve landbouw en bio-industrie

Het CDA reageert afwachtend. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil weten waar de korting op de btw-afdracht die Rutte zegt te hebben bedongen, precies vandaan komt. Omtzigt heeft een debat aangevraagd over de uitkomsten van de top, dat volgende week zou moeten plaatsvinden:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Regering informeert Kamer via pers en twitter over deal. BTW korting blijft heel vaag. Hoop dat @MinPres uit zichzelf een brief schrijft.
Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Heb voor volgende week debat aangevraagd met @MinPres over 960 miljard deal. (beetje belangrijker dan dode walvis denk ik maar).

ChristenUnie en SGP voorlopig tevreden

ChristenUnie-leider Arie Slob is wel tevreden:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Dooronderhandelen over EU-begroting heeft vandaag -zo lijkt het- succes gehad. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook iets. #behoudkorting

“Een compliment als het klopt”, laat SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf aan Novum weten:

“Op basis van de eerste berichten lijkt het erop dat de korting van één miljard die Nederland eerder wist te bedingen gehandhaafd blijft. Als dat zo is, is dat een resultaat waar premier Rutte een compliment voor verdient.”

Dijkgraaf wil wel eerst de details zien:

“Het totaalbedrag mag best een optelsom zijn van verschillende bedragen, als het maar geen boekhoudkundige truc is. Hoe hard het is, zullen we gaan we bekijken.”

LTO Nederland denkt juist dat boeren slechter af zijn

Terwijl veel politici menen dat er te veel geld naar landbouw gaat, stelde LTO Nederland in een reactie dat Nederlandse boeren nu slechter af zijn dan hun Duitse of Franse collega’s.

Volgens de land- en tuinbouworganisatie leveren Nederlandse boeren door de afspraken meer in dan collega’s in omringende landen ten behoeve van de Oost-Europese lidstaten. “Dat is nadelig voor onze concurrentiepositie.”

LTO betreurt het dat er geen hardere inzet is gekozen om het budget voor de Nederlandse land- en tuinbouw overheid te houden. De organisatie vindt het ook, net als een deel van de Nederlandse politiek, erg jammer dat het budget voor onderzoek en innovatie wordt gekort:

“Onderzoek en innovatie zijn medebepalend voor een sterke land- en tuinbouw op de langere termijn.”

    • Anouk van Kampen