‘Nederland ligt dwars bij onderhandelingen EU-akkoord’

De Nederlandse delegatie blokkeert in Brussel een akkoord over de Europese meerjarenbegroting. Dat zeggen “verschillende delegaties” tegen de NOS. De onderhandelingen tussen de 27 regeringsleiders zouden om twaalf uur weer beginnen, maar liggen al uren stil.

Premier Mark Rutte beantwoordde gisteren vragen door de pers na de eerste dag op de Europese Top in Brussel. Foto ANP / Jerry Lampen

De Nederlandse delegatie blokkeert in Brussel een akkoord over de Europese meerjarenbegroting. Dat zeggen “verschillende delegaties” tegen de NOS. De onderhandelingen tussen de 27 regeringsleiders zouden om twaalf uur weer beginnen, maar werden pas even na half drie weer hervat.

Premier Rutte onderhandelde vanmiddag apart met EU-president Herman Van Rompuy, de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel, zo meldde de premier op Twitter:

Twitter avatar MinPres Minister-president voert nog druk overleg, sprak zojuist met @euHvR, president Hollande, bondskanselier Merkel, MP Reinfeldt (Zwe) en BK Faymann (Oos). #EUCO

Het aparte overleg en het uitstellen van de hervatting van de vergadering duiden erop dat Nederland een hoofdrol speelt bij het moeizame overleg, zegt onze buitenlandredacteur Mark Kranenburg. Dat de vergadering met alle regeringsleiders inmiddels begonnen is, duidt er volgens de NOS op dat de grootste problemen inmiddels zijn opgelost.

Nederlandse korting op afdracht gaat omlaag

Nederland heeft veel moeite met het laatste compromisvoorstel over de EU-begroting dat Van Rompuy vanochtend presenteerde omdat Nederland een deel van de korting op de afdracht van 1 miljard euro verliest. Aan de twee componenten van de korting – een zogenoemde lumpsum en lagere btw-afdracht dan andere landen – wordt iets geschaafd. Ook moet Nederland vanaf 2014 meer douane-inkomsten afdragen dan nu.

Hoe definitief deze ingrepen zijn en wat voor bedragen er exact mee gemoeid zijn is nog altijd onduidelijk, maar dat Rutte en zijn delegatie zich hevig tegen de ingrepen verzetten is duidelijk. Eerder vandaag ontkenden een woordvoerder van Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën dat Nederland een groot deel van de korting kwijtraakt.

Nederland heeft de korting van een miljard, de zogenoemde rebate, bedongen in 2005 voor de meerjarenbegroting voor 2007-2014. Dit omdat Nederland tot een van de grootste nettobetalers van de EU behoort en het verschil met andere lidstaten anders heel groot zou zijn. De jaarlijkse korting vloeit terug in de algemene middelen van het Rijk.