Na 22 jaar nieuwe My Bloody Valentine

My Bloody Valentine, hier rond 1990: vlnr Kevin Shields (zang/gitaar), Debbie Googe (bas), Bilinda Butcher (zang/gitaar) en Colm Ó Cíosóig (drum) .
My Bloody Valentine, hier rond 1990: vlnr Kevin Shields (zang/gitaar), Debbie Googe (bas), Bilinda Butcher (zang/gitaar) en Colm Ó Cíosóig (drum) . Foto Camera Press

Afgelopen weekend gebeurde het plotseling: op hun eigen website plaatste de Britse band My Bloody Valentine een nieuwe, derde cd, ‘m b v’ genaamd. Het is de eerste in bijna tweeëntwintig jaar.

Nadat eerst de site was gecrasht door toeloop van fans en de nummers rustig konden worden beluisterd, werd duidelijk dat de groep onder aanvoering van producer/zanger/gitarist Kevin Shields zijn magie had teruggevonden.

In de negen nieuwe liedjes klinken de gitaren nog altijd als schuurmachines maar wordt dankzij kwetsbare zang en melodiewisselingen toch een liefdevol effect verkregen. De Engelse krant The Guardian en Amerikaanse muziekblogs gaven ‘m b v’ de hoogst mogelijke waarderingen in hun recensies.

My Bloody Valentine, dat in 1983 werd opgericht in Dublin en later naar Londen verhuisde, was begin jaren negentig aanvoerder van wat in Engeland de ‘shoegaze’-stroming werd genoemd. In het kielzog van Shields besloten meer bands om hun door gitaarstormen gedomineerde liedjes op oorverdovend volume uit te voeren, onderwijl starend naar de schoenpunten.

Na beginnend succes met hun debuut-cd, werkte de band twee jaar onophoudelijk aan de tweede cd, het meesterwerk Loveless (1991), dat door eindeloos opnemen en bijschaven zo’n 250.000 pond kostte, en platenmaatschappij Creation op de rand van faillissement bracht.

Hoewel de cd succesvol was, wilde labelbaas Alan McGee niets meer met Kevin Shields te maken hebben en werd de band ontslagen. Shields trok zich terug uit de muziekscene en raakte in psychische problemen, door hemzelf vergeleken met de gesteldheid van muzikale genieën als Brian Wilson (Beach Boys) of Syd Barrett (Pink Floyd).

Nadat zo’n vijftien jaar niet van de band was vernomen, gaf MBV in 2008 plotseling reünie-optredens op festivals, en in De Effenaar in Eindhoven. En nu is er dus een nieuwe cd, in dezelfde bezetting als Loveless, van Shields, Debbie Googe (bas), Bilinda Butcher (zang/gitaar) en drummer Colm Ó Cíosóig.

‘m b v’ heeft de stijl van Loveless, al zijn er uitstapjes, zoals in afsluiter Wonder 2 waar kletterende bass ‘n ‘ drums-ritmes de basis vormen voor een driftig dansnummer. Ook het instrumentale Nothing Is is afwijkend in sfeer, het klinkt grimmig en straf. Maar de schoonheid van destijds is nog steeds aanwezig: de onvaste meisjesstem van Bilinda Butcher in het mistig meanderende Only Tomorrow, of het nummer In Another Way dat klinkt alsof er meer dan een liedje tegelijk gespeeld wordt.

En dat is precies de uitzonderlijke eigenschap van MBV bij wie volume en zinderende gitaargeweld de dekmantel zijn voor meeslepende romantiek.