Dit is een artikel uit het NRC-archief

Kranten

Komische kant Virginia Woolf binnenkort voor iedereen te lezen

De British Library is van plan om in juni een komisch feuilleton uit de jaren twintig van Virginia Woolf te publiceren, aldus The Independent. Het is enige werk van Woolf dat nog niet voor het publiek beschikbaar was.

The Charleston Bulletin Supplements is een soort achterklaprubriek die Woolf schreef voor een krantje dat gerund werd door twee neefjes van haar.

In de 90 jaar geleden geschreven rubriek schreef Woolf op een lichte toon over familiaire aangelegenheden en dreef ze de spot met onder andere de leden van de Bloomsbury Group, een groep Britse intellectuelen waar Woolf overigens zelf ook deel van uit maakte.

Een van de neven verklaarde over het benaderen van Woolf om voor de krant te schrijven:

“It seemed stupid to have a real author so close at hand and not have her contribute.” In het voorwoord van haar beroemde werk Orlando brengt Woolf het feuilleton nog ter sprake. Ze noemt daarin een van de twee neven in kwestie “an old and valued collaborator in fiction”.

The British Library is sinds 2003 in het bezit van de The Charleston Bulletin Supplements.