Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Institut Néerlandais moet eind dit jaar de deuren sluiten

Het Institut Néerlandais in Parijs moet eind 2013 haar deuren sluiten. Foto NRC Handelsblad / Leo van Velzen

Het Institut Néerlandais in Parijs moet eind dit jaar de deuren sluiten. Dit hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Fondation Custodia vandaag bekendgemaakt. Het instituut is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Nederlandse cultuur in Frankrijk.

De raad van toezicht van het Institut in Parijs heeft de directie van het instituut opdracht gegeven de activiteiten uiterlijk per eind 2013 te staken. Het besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken om de subsidie aan het Institut Néerlandais te beëindigen betekent dat de enige structurele financieringsbron van het Institut Néerlandais op korte termijn wegvalt.

Ministerie werkt aan nieuwe culturele activiteiten in Frankrijk

Volgens het ministerie, dat werkt aan een nieuwe opzet van culturele activiteiten in Frankrijk, kan een “kleine culturele afdeling van de ambassade” samen met curatoren en experts de Nederlandse culturele en creatieve sector in Frankrijk presenteren. Deze werkwijze zou minder vaste kosten met zich meebrengen.

Subsidiestop Buitenlandse Zaken zorgde voor ophef onder Franse prominenten

Na de bekendmaking van de subsidiestop door Buitenlandse Zaken in juli vorig jaar, startten de medewerkers een handtekeningenactie aan koningin Beatrix. Daarmee haalde het instituut de voorpagina’s van Franse kranten toen Franse prominenten hun steun betuigden. Een uitgever van het beroemde uitgevershuis Gallimard vroeg zich af waarom de Nederlandse regering het belang van het instituut niet zag.

Het ministerie stelde eerder de culturele activiteiten te willen overhevelen naar de ambassade, zoals in Londen en Berlijn. Dat moest een besparing opleveren op de vaste lasten, zoals de 470.000 euro die het Institut Néerlandais jaarlijks aan huur betaalt voor het monumentale pand in het statige 7de arrondissement.

Institut stond bekend om literaire avonden

Het Institut opende in 1957 en is één van de oudste buitenlandse culturele centra in Parijs en organiseerde exposities, concerten, theater- en dansvoorstellingen en had een filmclub. Maar het stond vooral bekend om de literaire avonden, waarop de grootste Nederlandse schrijvers de afgelopen decennia hebben opgetreden.

Het pand in de rue de Lille is eigendom van de Fondation Custodia, de stichting die de wereldvermaarde kunstverzameling van Frits Lugt (1884-1970) beheert. In samenwerking met de Nederlandse Staat richtte Lugt eind jaren ’50 het Institut Néerlandais op, als vitrine voor zijn eigen collectie en om de Nederlandse cultuur in Frankrijk uit te dragen.