Inholland stopt met enige beroepsopleiding tot imam

Een leraar van de opleiding tot imam/geestelijk werker geeft uitleg tijdens een open dag. Foto Hollandse Hoogte / Paul van Riel

De Hogeschool Inholland trekt de stekker uit de beroepsopleiding tot imam, de enige opleiding die er in Nederland is. De studie is te verliesgevend om er nog mee door te gaan, zegt bestuursvoorzitter van Inholland, Doekle Terpstra in Trouw.

Terpstra die de instelling weer financieel gezond moet maken, licht momenteel het onderwijsaanbod door. De studie die in Amstelveen zit telt relatief veel afstudeerders. Van de 150 studenten hebben er ook veel studenten “intensieve begeleiding” nodig door de verschillende culturele achtergronden. Al met al, is het een kostbaar plaatje.

Volgens de bestuursvoorzitter kan zelfs de financiële steun van het ministerie niet voorkomen dat de instelling er flink op zou moeten toeleggen:

“We moeten eerlijk zijn. De imamstudie kost veel geld en zal nooit rendabel worden.”

Nieuwe studenten kunnen zich vanaf dit moment niet meer aanmelden. De huidige studenten kunnen hun opleiding nog wel afmaken.

CMO: kans op bemoeienis van Marokko of Saudi-Arabië

De imamopleiding in Amstelveen startte in 2006. De hoop was dat islamitische geestelijken beter zouden integreren in de Nederlandse cultuur. Het Contactorgaan Moslims en Overheid, dat de betrokken islamitische organisaties vertegenwoordigt, is dan ook bang dat Nederland de controle op moskeeën kwijtraakt als de opleiding stopt. Woordvoerder Yassin Elforkani:

“Nederlandse moslims hebben veel behoefte aan eigen imams. De kans dat Marokko of Saudi-Arabië zich nu gaat inmengen is wel erg groot.”

Bij de Vrije Universiteit van Amsterdam is nog wel een masteropleiding islamitische geestelijke zorg te volgen, en een theologische bacheloropleiding met een specialisatie op de islam.