Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Hoeveel CO komt er vrij dankzij één sigaret? 2

Alet Brinkman uit Arnhem probeert haar collega te overtuigen te stoppen met roken, met een beroep op zijn milieubewuste leefstijl. „Hoeveel CO-uitstoot veroorzaakt één sigaret?”, vraagt Brinkman zich af.

Om de CO2-uitstoot in sigarettenrook hoeft Brinkmans collega het roken in ieder geval niet te laten. „Het percentage CO2 in de rook die we uitblazen verschilt nauwelijks met de hoeveelheid in ‘normale adem’, zegt Mirjam Hartman van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Hoe draagt een sigaret dan wel bij aan milieuvervuiling? Een rondje langs zo’n twintig milieu-instanties en hoogleraren leert dat er bij de hele levenscyclus van een sigaret – van tabaksplant tot peuk – nogal wat komt kijken. Te beginnen met de tabaksteelt. Die fase heeft volgens Lucas Reijnders, gepensioneerd hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, de meeste invloed op het milieu. „De teelt is de afgelopen decennia verschoven van ontwikkelde landen naar ontwikkelingslanden. Om daar land vrij te maken werd veel bos gekapt. Ook is er hout nodig voor curing, het proces waarbij tabaksbladeren door verbranding in tabak worden omgezet.”

Die ontbossing leidt tot de afname van biodiversiteit (minder planten en bomen die koolstofdioxide gebruiken als voeding) en dus tot een relatieve toename van de CO2-uitstoot, zegt Reijnders. „En hoewel door intensivering van de landbouw de ontbossing minder hard gaat, staat daar een verhoogd gebruik van kunstmest en pesticiden tegenover.” Dat laatste zorgt misschien niet zozeer voor uitstoot van kooldioxide, maar is ook niet bepaald gunstig voor het milieu.

Op basis van al deze gegevens durft Reijnders wel een ruwe schatting te maken van de hoeveelheid kooldioxide die vrijkomt bij de productie van één sigaret: één tot tien gram, waarbij het grootste deel dus vrijkomt door het telen van de tabak. Ter vergelijking: de gemiddelde auto stoot bij een snelheid van 40 kilometer 126 gram CO2 uit per uur. Als je het zo bekijkt, kan je toch beter een peukje opsteken.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl