Fictie voor Birmezen, kinderen en zieken

SONY DSC
SONY DSC

Vijf opera’s voor Zizek

The Royal Opera House in Londen heeft opdracht gegeven voor het componeren van vijf opera’s gebaseerd op het werk van de filosoof Slavoj Zizek, ook bekend als het Sloveense denkbeest, of de Elvis van de philosophy en Marx Brother. Dit meldt The Guardian. Beroepsprovocateur Zizek geniet de laatste jaren ongekende populariteit bij jong links en aanhangers van de Occupy-beweging. De componisten die hebben toegezegd zijn de Finn Kaija Saariaho, de Duitser Jörg Widmann, de Italiaan Luca Francesconi en de Brit Mark-Anthony Turnage. De laatste wijdde eerder een opera aan model en tv-ster Anna Nicole Smith. Het operahuis brengt ook een opera die gebaseerd is op Iain Banks’ roman The Wasp Factory door de Australische componist Ben Frost. The Zizek-opera’s zijn gepland voor 2020.

Als geneeskrachtige kruid...

De invloed van media op gedrag beperken zich tot gewelddadige computerspelletjes en Hollywoodfilms. Maar hoe zit het met fictie? In The Guardian schrijft kinderboekenschrijfster Julia Eccleshare over verhalen waarin ondeugende kinderen een hoofdrol spelen. Boeken geven het stoute kind ‘een neutrale plek om na te denken over de consequenties van ondeugend gedrag’. Haar kind stampt graag met vieze schoenen door de kamer in de hoop dat moeder ‘Nee Alex!’ zegt zoals de moeder in het boek No David! van David Shannon. ‘Bevrijdend – maar irritant!’ aldus Eccleshare. Elders in The Guardian staat dat Engelse huisartsen soms boeken voorschrijven tegen depressie. Vaak zijn dat ‘zelfhulpboeken’, maar volgens de Engelse schrijver Dan Holloway kan fictie even heilzaam werken. Zo zou De ondraaglijke lichtheid van het bestaan deel kunnen uitmaken van het behandelen van mentale kwalen: ‘niet om de arts te vervangen, maar als deel van een persoonlijke, individuele benadering van wat de depressieve patiënt kan gebruiken’.

...zolang dat niet goddeloos is

In de VS is het inmiddels een hit: het geruchtmakende boek Going Clear over de praktijken van scientology. Engelse geïnteresseerden vangen daarentegen bot: de reputatie van de Scientology Kerk maakt het onmogelijk om Lawrence Wrights boek daar te krijgen. Volgens The Guardian omdat juristen menen dat de informatie in Going Clear ‘niet robuust genoeg’ is en daardoor een smaadaanklacht riskeren. ‘Afgaande op de stukken die we zagen, bevat het boek talloze onwaarheden en daarom vinden we het verstandig dat ze hebben gekozen om het in de UK niet uit te geven,’ zo reageerde een woordvoerder van Scientology. ‘Onze smaadwetten horen tot de meest archaïsche van de westerse wereld,’ aldus een jurist bij Index on Censorship.

Dalrymple in Birma

Afgelopen weekend had in Birma het eerste literaire festival plaats. Het Irrawaddy Literary Festival werd bedacht door de vrouw van de Engelse ambassadeur, oppositieleider Aung San Suu Kyi en historicus William Dalrymple. Rangoon werd de verzamelplaats van talrijke schrijvers, van wie de meeste niet in het Birmees zijn vertaald: Vikram Seth, Sudha Shah, Fergal Keane en Frank Dikötter. Inmiddels zijn er vele studenten in de weer met vertaalcolleges, meldt Huffington Post. Op enkele praktische problemen na – te weinig accommodatie en de hoge hotelprijzen – was het festival een succes. Het gaat alleen wel jaren duren voordat dat tekort zal worden opgelost, waardoor een vervolg volgend jaar onzeker is. Maar dat is een heel ander soort probleem dan waarmee uitgevers en schrijvers in Birma tot voor kort kampten.

Meer boekennieuws, -faits divers en recensies op nrc.nl/boeken