Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Europees onderzoek naar anticonceptiepil Diane-35

Er komt een Europees onderzoek naar de anticonceptiepil Diane-35, die een verhoogd risico op bloedstolsels zou veroorzaken. Foto Reuters / Regis Duvignau

Er komt een Europees onderzoek naar de anticonceptiepil Diane-35, meldt het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. In Frankrijk is de pil voorlopig uit de schappen gehaald omdat deze bloedstolsels zou kunnen veroorzaken.

Op verzoek van het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM wordt de pil uit de handel genomen. Uit onderzoek blijkt dat de afgelopen twintig jaar in Frankrijk vier vrouwen zijn overleden aan bloedstolsels; de pil zou trombose in de aderen kunnen veroorzaken. Het onderzoek moet antwoord geven op de balans tussen baten en risico van het geneesmiddel.

In Nederland zijn geen fatale gevallen bekend, schrijft NU.nl.

Nederland werkt mee aan onderzoek

Het onderzoek werd ingesteld tijdens de bijeenkomst van het Risicobeoordelingscomité voor Geneesmiddelenbewaking die de afgelopen dagen plaatsvond, meldt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Ook het CBG is in dat comité vertegenwoordigd, en gaat het onderzoek samen met met Europese zusterorganisaties uitvoeren.

Al eerder commotie over pil in Frankrijk

In Frankrijk ontstond begin januari grote commotie over de anticonceptiepil. De pil van de derde en vierde generatie geeft een hoger risico op trombose dan de pil van de tweede generatie, schrijft de NOS.

Autorisatie geneesmiddelen verschilt per lidstaat

De autorisatie van geneesmiddelen verschilt per EU-lidstaat, schrijft EMA. In Frankrijk mag de pil alleen worden voorgeschreven om acne te bestrijden, in andere Europese landen wordt de pil veel vaker als anticonceptiemiddel gebruikt, aldus ANSM.

Patiënten die op dit moment Diane-35 of generieke varianten gebruiken wordt geadviseerd om niet te stoppen met het gebruik van het geneesmiddel en bij ongerustheid naar hun arts te gaan, schrijft het CBG.

De Diane-35 mag in 135 landen worden voorgeschreven en wordt verkocht in meer dan 116 landen, weet Reuters.