Boek van de Week: ‘Afscheid van de koloniën’ van John Jansen van Galen

In de bijlage Boeken bespreekt Dirk Vlasblom vandaag Afscheid van de koloniën van John Jansen van Galen, waarin zes decennia van Nederlandse dekolonisatie centraal staan. In eerste instantie geschreven als proefschrift, maar nu uitgebracht als ‘publieksboek’.

‘Onbetaalde rekeningen’, zo noemt journalist John Jansen van Galen (1940) de mislukte afwikkeling van het Nederlandse koloniale verleden in zijn boek Afscheid van de koloniën, dat vandaag verschijnt. Een dik boek, waarin hij de balans opmaakt van ruim zes decennia dekolonisatie. “Tegelijkertijd”, zo schrijft NRC-redacteur Dirk Vlasblom in zijn bespreking, “is het een balans van zijn eigen journalistieke zoektocht door de voormalige koloniën in de afgelopen halve eeuw”.

http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/3/4/1/4/1001004009714143.jpg

Het boek is in drie delen opgebouwd:  de opbouw van het Nederlandse koloniale rijk, de opkomst van nationalistisch, anti-koloniaal verzet en de gefaseerde afbouw van het rijk. Maar hoe de eerder opgeworpen schuldvraag op te lossen? “Van Galen ziet niets in een ‘moralistische benadering van schuldbelijdenis en zelfbeschuldiging’”, zo schrijft Vlasblom. “Bij de beoordeling van dekolonisatiebeleid, zegt hij, moet je simpelweg doelen afwegen tegen resultaten.” Deze instelling noemt Vlasblom “verfrissend”.

Verder in de Boekenbijlage ruimschoots aandacht voor de literatuurgeschiedenis van de veertiende eeuw die Frits van Oostrom schreef, een interview met de Israëlische schrijver Amos Oz, het ‘officiële’ prozadebuut van Hella S. Haasse dat eigenlijk voor jongvolwassenen is geschreven en recensies van nieuwe boeken van o.a. Pieter Waterdrinker, voormalig Afrika-journaliste Marcia Luyten en een stuk over het ontstaan van het vak van architect in de Lage Landen.