Asielzoekers worden popsterren

De bandleden van We Are Here leven in geïmproviseerde tentenkampen en een vochtige kerk. Maar zondag staan ze in de grote zaal van poppodium Paradiso.

Nederland, Deventer, 13-06-2012 Op de geboortegrond van bondscoach Bert van Marwijk - de wijk De Worp in Deventer - maakt men zich op voor Nederland - Duitsland. Hier Willem Roskam (l), ook wel 'Willem Worp' genoemd, een bekende in de wijk en hij speelde als kind met Bert van Marwijk. Voor EK serie met Marcel van Roosmalen © Jan-Dirk van der Burg
Nederland, Deventer, 13-06-2012 Op de geboortegrond van bondscoach Bert van Marwijk - de wijk De Worp in Deventer - maakt men zich op voor Nederland - Duitsland. Hier Willem Roskam (l), ook wel 'Willem Worp' genoemd, een bekende in de wijk en hij speelde als kind met Bert van Marwijk. Voor EK serie met Marcel van Roosmalen © Jan-Dirk van der Burg Burg, Jan-Dirk van der

Het is bijna schizofreen, de verschillende staten waarin je de bewoners van de Vluchtkerk in Amsterdam-West aantreft. Kom je op een verkeerde dag binnen, tref je een vermoeide groep mensen, neergehaald door kou, afhankelijkheid en tegenslag. Kom je op een goede dag, dan vind je een energieke groep creatievelingen in de kerk die sinds december als overwinterplek voor 129 uitgeprocedeerde asielzoekers dient. Een zware tegenstelling in het dagelijks leven, maar een gouden formule voor muziek.

Want zeven muzikanten uit diezelfde Vluchtkerk staan zondag in Paradiso. Bandnaam: We are here. Het poppodium nodigt de band uit als voorprogramma van de Malinese zanger Salif Keita, ofwel ‘de gouden stem van Afrika’. Op die manier hoopt het podium aandacht te trekken voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Mali. De combinatie van de afropopzanger en de vluchtelingenband leek Paradiso symbolisch. Keita begon zelf ook als vluchteling, nadat hij als albino door familie en gemeenschap werd verstoten.

De liedjes voor het optreden schreef zanger Cyriaque uit Ivoorkust deels zelf. „We zaten in het tentenkamp in Osdorp. Het was koud, we waren ziek en terneergeslagen. En toen kwam hij met zijn gitaar en zijn liedjes. Hij pepte ons op!” zegt Bayissa Kebede Ayana uit Ethiopië, een van de leiders in de Vluchtkerk. „Als Cyriaque zong, voelden wij ons beter.”

De bewoners van de Vluchtkerk kunnen niet terug naar hun thuisland, maar mogen ook niet blijven. Een deel van hen is definitief afgewezen als vluchteling, een deel is nog in afwachting van de uitkomst van hoger beroep. Zo’n procedure kan jaren duren en in die tijd krijgen asielzoekers geen onderdak in Nederland. Andere bewoners kunnen niet terug omdat zij niet over de juiste papieren beschikken, worden geweigerd door hun ambassade, of de situatie in hun thuisland is te onveilig. Ze mogen hier niet werken en komen ook niet in aanmerking voor een woning.

De uitnodiging kwam als geschenk uit de hemel voor band én bewoners vertelt percussionist Godfrey Lado, vroeger professioneel muzikant in Zuid-Soedan: „Als we spelen komen de anderen luisteren, kijken en meezingen. Je voelt hele goede energie. Soms moeten we eerst zingen voordat we over ons leven kunnen spreken.”

Paradiso vroeg theatermaker en muzikant Laurens Joensen de muzikanten te begeleiden. Joensen was vorig jaar op muziekreis in Mali, een paar weken voor de coup. „De familie bij wie ik toen verbleef, is nu op de vlucht”, zegt hij. Zijn vriend, de gitarist Samba Touré, heeft in Bamako nu veertig vluchtelingen in zijn huis.

Joensen schreef een deel van de liedjes en trad op als stemcoach voor de band. Dat was nodig omdat de achtergrond van de muzikanten in stijl en taal varieert: van reggae tot traditioneel, van Frans tot Arabisch. In mei organiseert Joensen een tweede benefietavond in Paradiso met een Toeareg-band. „Ik ben in de eerste plaats muzikant. Maar ik hoop op deze manier wel aandacht te krijgen voor de situatie van deze mensen.”

Wat kunnen we verwachten op het podium? Het wordt een fijne, groovy-achtige Afrikaanse sound, zegt Joensen: „Het was hard werken om eenheid in de band te krijgen. Deze mensen hadden nog nooit samen gespeeld. We zijn nu drie weken bezig en hebben net onze vierde repetitie gehad. Het gaat fantastisch. Vanavond geven we ons eerste optreden in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Als wij muziek maken leven we. Dan hebben we hoop. Als we muziek maken zijn we vrij.”

We Are Here, zondag,19u, Paradiso, Amsterdam, paradiso.nl.