Akkoord over Europese begroting bereikt - ‘Rutte heeft goed onderhandeld’

Premier Mark Rutte poseert eerder vandaag met collega's voor een foto op de eurotop in Brussel. Foto ANP / Jerry Lampen

De Europese leiders zijn het vanmiddag op een top in Brussel eens geworden over de begroting voor de komende zeven jaar. EU-president Herman Van Rompuy heeft via Twitter laten weten dat er in Brussel een akkoord is bereikt over de Europese begroting.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Deal done! #euco has agreed on #MFF for the rest of the decade. Worth waiting for.

Nederland heeft zijn voornaamste doelstellingen bereikt, zegt premier Mark Rutte zojuist in een persconferentie. Volgens Rutte blijft het totale bedrag dat Nederland uit Brussel ontvangt, de komende jaren ongeveer gelijk ten opzichte van de huidige periode.

De totale afdrachtskorting naar Brussel blijft ongeveer gelijk. De korting blijft rond de 1 miljard euro, en wordt zelfs iets meer dan voorheen. Nederland krijgt een lagere vaste korting, maar daar staat tegenover dat Nederland minder btw hoeft af te dragen aan Brussel. In totaal komt de korting uit op 1068 miljoen euro, zei Rutte - 45 miljoen euro meer dan eerst. Premier Rutte zei vooraf dat hij de korting wilde handhaven. Die heeft hij er vandaag uiteindelijk dus toch uitgesleept. Rutte:

“Natuurlijk krijg je nooit helemaal je zin met 27 lidstaten, maar ik denk dat we als Nederland tevreden mogen zijn omdat we onze belangrijkste doelstelling hebben behaald. We hebben er hard voor geknokt, voor dat miljard, en hebben het ook binnengehaald. Het was nodig om tot het laatst stevig te onderhandelen, en dat heeft ook resultaat gehad.”

Van Rompuy zei op een persconferentie dat de Europese begroting met 34 miljard euro omlaag gaat ten opzichte van de periode 2007 tot en met 2013, naar 959 miljard euro:

“Het is voor niemand de perfecte begroting, maar er zit voor iedereen veel in.”

Hij memoreerde dat het zijn langste Europese top tot nu toe was.

‘Rutte heeft goed onderhandeld’

Volgens NRC-correspondent in Brussel Caroline de Gruyter hangt het succes dat Rutte heeft behaald af van hoe je naar de situatie kijkt:

“De laatste uren was het hier als een Turkse bazaar. Iedereen probeert zo min mogelijk te betalen en zo veel mogelijk uit de begroting te halen in de vorm van projecten. Rutte is daar een goed voorbeeld van. Hij wilde een lagere, modernere begroting, met behoud van de rebate [afdrachtskorting] van een miljard. Dat is gelukt, in die zin heeft hij goed onderhandeld.”

Maar de Europese Unie hoort ook over een Europees belang, niet alleen een landelijk, en solidariteit te gaan. 6 procent van de in de EU gestoken gelden gaat naar administratie, relatief een heel laag bedrag, aldus De Gruyter. De overige 94 procent vloeit in de vorm van subsidies en projecten terug naar de lidstaten. Eigenlijk is iedereen ermee bezig zo veel mogelijk geld terug te halen. De tijd en geld die daaraan opgaan, zouden ook in andere dingen kunnen worden gestoken.

Voor het eerst daalt het meerjarenbudget

De Europese leiders waren bijeen sinds gisteren en hebben de hele nacht vergaderd, met tal van onderbrekingen. Een deel van de EU-landen eiste dat de begroting omlaag zou gaan; andere landen wilden dat juist niet. Na meer dan 24 uur overleg tussen de 27 regeringsleiders is er dus een akkoord.

In het vanochtend door Van Rompuy voorgestelde akkoord is het budget van de Unie vastgesteld op 960 miljard euro, in plaats van een biljoen. Dat komt overeen met een budgetdaling van 3 procent ten opzichte van de vorige zeven jaar. Het is voor het eerst dat een meerjarenbudget in de geschiedenis van de Europese Unie daalt, zei premier Rutte. Hij noemde dat een “belangrijke mijlpaal”:

“Dit bewijst dat Europese samenwerking niet almaar duurder en groter hoeft te worden.”

Ook is afgesproken dat de salarissen van Europese ambtenaren de komende twee jaar niet mogen stijgen.

‘Goed voor Nederland, goed voor Europa’

Premier Rutte onderhandelde vanmiddag apart met Van Rompuy, de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel over de begroting. De Nederlandse delegatie zou een akkoord over de Europese meerjarenbegroting vanmiddag dwars hebben gezeten.

Nederland had veel moeite met het laatste compromisvoorstel over de EU-begroting dat Van Rompuy vanochtend presenteerde omdat Nederland een deel van de korting op de afdracht aan Brussel van 1 miljard euro verliest. Dit verlies is voor Nederland nu dus voorkomen. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans schreef op Facebook ook:

“We zijn er uit. De Europese Raad heeft overeenstemming bereikt over de meerjarenbegroting. Goed voor Nederland, goed voor Europa.”

27 lidstaten zijn tot een besluit gekomen

Op de top in Brussel wilden de leiders van de 27 lidstaten van de EU overeenstemming bereiken over de begroting van 2014 tot 2020. Die bedraagt slechts 1 procent van de nationale begrotingen. In november kwamen de leiders van de EU ook al samen, maar toen konden ze het niet eens worden en werd een beslissing uitgesteld.

    • Anouk van Kampen