Stop toch met uitzetten van die kapsoneskippen

A picture taken on June 7, 2011 in Hunawihr, eastern France, in a breeding center dedicated to the reintroduction of the specimen, shows a Great Hamster of Alsace. France is failing in its duty to protect the Great Hamster of Alsace, a cute fur-ball facing extinction with fewer than 200 remaining, the advocate-general of Europe's top court said on June 7, 2011, after the European Commission brought the case, arguing that France has not applied European Union law covering protected species. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN
A picture taken on June 7, 2011 in Hunawihr, eastern France, in a breeding center dedicated to the reintroduction of the specimen, shows a Great Hamster of Alsace. France is failing in its duty to protect the Great Hamster of Alsace, a cute fur-ball facing extinction with fewer than 200 remaining, the advocate-general of Europe's top court said on June 7, 2011, after the European Commission brought the case, arguing that France has not applied European Union law covering protected species. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN AFP

Zembla: Dierentuin NederlandNed. 2, 21.10 - 22.00 uur

Van alle biologen is Midas Dekkers natuurlijk weer de grappigste. Als hij in de Zembla-uitzending over het enthousiast uitzetten van zeldzame diersoorten komt te spreken over korhoenders, is hij niet te beroerd om dit heidedier te kritiseren om zijn kieskeurigheid. Zelfs als de omstandigheden ideaal zijn, vertelt hij, is de kans klein dat het korhoen overleeft in Nederland. „Wat je als natuurbeschermers ook probeert om het die zeikerds naar de zin te maken, ze verdommen het gewoon om tevreden te zijn. Moeten we het Hilton hotel voor ze inrichten? Moeten we vijf boswachters achter elk beest zetten? Het zijn een stelletje kapsoneskippen.” Het is het lolligste moment in een overtuigende documentaire die voert langs een groot aantal betrokkenen en deskundigen, in een poging te bewijzen dat het „herintroduceren” van diersoorten vaak mislukt, soms ridicuul is, en zelfs een vorm van dierenmishandeling. „Met goede bedoelingen voor God spelen”, zegt de commentaarstem afkeurend. En inderdaad is het lastig geen kritiek te hebben op de „herintroductieindustrie” die van de Nederlandse natuur een dierentuin wil maken. Er zijn bevers uitgezet, korhoenders, otters, wisenten en korenwolven. Allemaal soorten die stierven, schade veroorzaakten, of alleen tegen hoge kosten in leven werden gehouden. De zieltogende korenwolf, bijvoorbeeld, kostte de belastingbetaler tot op heden tien miljoen euro. Schandalig of niet?