Slachting bosolifanten in Gabon

Stropers hebben meer dan 11.000 bosolifanten gedood in Gabon sinds 2004, bijna eenderde van de totale populatie in het Centraal-Afrikaanse land. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Gabonese regering, het Wereld Natuur Fonds en de Wildlife Conservation Society.

In het dicht beboste Gabon leeft iets minder dan de helft van ’s werelds 100.000 bosolifanten, een kleinere soort die zeer gewild is bij ivoorhandelaren vanwege de harde, rechte slagtanden, die een roze tint hebben.

Het Minkebe National Park in Gabon werd beschouwd als een veilige plek voor deze dieren. De Gabonese regering heeft het aantal patrouilles van rangers in het park opgevoerd. Maar de onderzoekers zeggen dat de situatie daar „uit de hand loopt”.

De autoriteiten denken dat er in 2011 en 2012 tussen de vijftig en honderd olifanten per dag in het park zijn afgeslacht. Dit is voornamelijk het werk van bendes uit buurland Kameroen. Het ivoor wordt door dragers de poreuze grens over gesmokkeld.

„Minkebe National Park is ongeveer 30.000 vierkante kilometer, wat overeenkomt met de oppervlakte van België, zonder wegen. Het is erg moeilijk om stropers hier op te sporen”, zegt Bas Huijbregts van het Wereld Natuur Fonds.

Niet alleen in Gabon maar ook in andere Afrikaanse landen worden steeds meer olifanten gedood. Volgens onderzoekers werden er vorig jaar 35.000 afgeschoten in heel Afrika. De reden is de toegenomen vraag vanuit Azië naar sieraden en snuisterijen van ivoor. De straatwaarde van een pond ivoor is gestegen naar ruim 1.000 dollar in Beijing.