Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Grote staking en scholen dicht in zwaar geschokt Tunesië

Een politieagent salueert terwijl de ambulance met daarin het lijk van Belaid wordt vervoerd van diens huis naar dat van zijn vader vandaag in Tunis. Foto AP / Amine Landoulsi

De onrust in Tunesië houdt aan na de schokkende politieke moord gisteren op de leider van de linkse alliantie. De grootste vakbond kondigt voor morgen een staking af, Franse scholen gaan uit voorzorg dicht en er heerst grote politieke onenigheid.

De fundamentalistische regeringspartij Ennahda laat vandaag weten zich niet te kunnen vinden in het besluit van de premier het kabinet te ontbinden, zo weet AP. Hamadi Jebali kondigde gisteravond in reactie op de moord op de seculiere linkse leider Chokri Belaïd aan dat een nieuwe regering wordt gevormd vol technocraten.

‘Land in totale shock’

Belaïd was een vooraanstaand criticus van de regering en de moordaanslag op hem heeft het land in de diepste crisis gestort sinds het omverwerpen van de dictatuur in 2011.

“Tunesië is in totale shock door de moord op de seculiere linkse leider Chokri Belaïd. Niet alleen was het de eerste moord op een politicus sinds de val van sterke man Ben Ali in januari 2011. Bovendien komt de aanslag bovenop een economische crisis en een politieke impasse in het eerste land van de Arabische Lente.” – Midden-Oostendeskundige NRC, Carolien Roelants.

In tegenstelling tot bij Ennahda is het besluit van Jebali door de oppositie verwelkomd. Leiders van de grootste vakbond in Tunesië zijn overeengekomen dat voor morgen een algehele staking op poten wordt gezet, meldt Reuters. Ze willen hiermee protesteren tegen het doden van Belaïd. Diens familie en aanhangers houden de vooral islamitische regering geleid door Ennahda verantwoordelijk. Daarmee bedoelen ze volgens Roelants waarschijnlijk niet dat die partij eigenhandig de moord heeft georganiseerd.

“Maar zeker wel dat de partij de moord in de hand heeft gewerkt door haar falen het geweld van ultraconservatieve salafisten tegen seculiere kunstenaars en politici, vakbondsmensen, journalisten, bars en theaters aan te pakken.”

Laks optreden tegen salafisten

Belaïd zelf beschuldigde Ennahda herhaaldelijk van laks optreden tegen de salafisten, die anders dan in Egypte niet de politieke weg naar eventuele macht hebben gekozen maar op straat alles te lijf gaan wat in strijd is met hun strikte interpretatie van de islam, schrijft Roelants vanmiddag in NRC Handelsblad.

De maatregel van premier Jebali heeft de rust in Tunesië nog niet doen wederkeren. Na gisteren was ook vandaag weer sprake van opstootjes tussen woedende demonstranten bij onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tunis. De oproerpolitie moest traangas inzetten om de menigten uiteen te drijven. Het geduld met Ennahda lijkt helemaal op.

“Ennahda heeft voor een fundamentalistische partij wel een liberaal programma: ze verklaart bijvoorbeeld nadrukkelijk geen verwijzing naar het islamitisch recht, de shari’a, in de komende grondwet te willen. Maar het leiderschap houdt ook rekening met zijn conservatieve achterban in de provincie die ze niet wil prijsgeven aan de salafisten. Vandaar dat salafistisch geweld wel verbaal wordt veroordeeld maar in de praktijk nauwelijks wordt vervolgd.”