Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dertien grote bedrijven sturen brandbrief over innovatiebeleid

Dertien grote bedrijven hebben minister van Economische Zaken Henk Kamp een brandbrief gestuurd over het innovatiebeleid.
Dertien grote bedrijven hebben minister van Economische Zaken Henk Kamp een brandbrief gestuurd over het innovatiebeleid. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Dertien grote bedrijven maken zich grote zorgen over het Nederlandse innovatiebeleid. Onder andere AkzoNobel, DSM en Unilever hebben het ministerie van Economische Zaken in een brief gewaarschuwd voor het verlies van toegepast onderzoek in hun sectoren, schrijft Het Financieele Dagblad vandaag.

In de brief gericht aan minister Henk Kamp stellen de bedrijven dat ze te weinig financiële steun krijgen van publieke financiers van wetenschappelijk onderzoek, zoals NWO en TNO. Het ‘topsectorenbeleid’ van Economische Zaken dreigt volgens de bedrijven op een mislukking uit te lopen.

Topsectorenbeleid moet innovatie juist versterken

Het topsectorenbeleid, opgezet in het eerste kabinet-Rutte, moet Nederland doen uitblinken in negen sectoren. Het is erop gericht dat bedrijven en kennisinstellingen juist nauwer met elkaar samenwerken om de innovatie in de industrie te versterken.

De bedrijven maken zich zorgen dat nu juist het tegendeel dreigt te gebeuren. De aanpak is te weinig industriegericht. Bestaande publiek-private samenwerkingsverbanden lopen daardoor gevaar, schrijven ze.

Naast AkzoNobel, DSM en Unilever hebben Fokker, FrieslandCampina, Lanxess Elstomers, Lawter, Pacques, Rijk Zwaan, Sabic, Tata Steel en Teijin Aramid de brief ondertekend.

Topsectorenbeleid vaker onderhevig aan kritiek

Het is niet de eerste keer dat het topsectorenbeleid mikpunt van kritiek is. Eerder voelde het midden- en kleinbedrijf zich misdeeld, en wetenschappers vreesden juist te veel toegepast onderzoek te moeten doen voor het bedrijfsleven, waardoor ze minder wetenschappelijk onderzoek kunnen verrichten.

Het ministerie wil alleen kwijt dat het in gesprek gaat met de briefschrijvers.