Christiaan Weijts wint BNG Literatuurprijs 2012

Schrijver Christiaan Weijts (1976) heeft de BNG Literatuurprijs 2012 gewonnen voor zijn boek Euforie. Dit maakte de juryvoorzitter Marja van der Tas zojuist bekend in de Amstelkerk te Amsterdam.

Christiaan Weijts is de zevende winnaar van de BNG Literatuurprijs. Weijts ontving een cheque t.w.v. € 15.000,- en een sculptuur gemaakt door Theo van Eldik. In aanmerking voor de prijs kwamen Nederlandstalige auteurs die in of na 1972 geboren zijn, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2012 een nieuw boek is verschenen.

Weijts ‘vergast ons in zijn vierde roman Euforie op ruim vierhonderd duizelingwekkende pagina’s,  waarin het sleutelwoord confrontatie heet. Euforie is een verhaal van deze tijd (met een Al-Qaida-aanslag in Den Haag, moderne relaties, nieuwerwetse elektronica) en tegelijkertijd bezingt deze rijke, erudiete roman het Bildungsideal – dat tegenwoordig ten onrechte voor achterhaald doorgaat’, zoals de jury het verwoordde.

De jury besloot dit jaar slechts vier auteurs te nomineren omdat het niveau van de inzendingen te laag zou zijn. De overige genomineerden waren Auke Hulst (Kinderen van het Ruige Land), Joost Vandecasteele (Massa) en Annelies Verbeke (Veronderstellingen).

De keuze van de lezersjury, samengesteld uit medewerkers van het Cultuurfonds BNG, viel op het boek van Annelies Verbeke. De lezersjury roemde Verbekes laatste werk Veronderstellingen om ‘de originaliteit, de absurde humor en de onderlinge verbondenheid van de verhalen’.

De prijs werd eerder gewonnen door Esther Gerritsen, Yves Petry, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Carolina Trujillo, Gustaaf Peek en Jan van Mersbergen.

Weijts schreef eerder de boeken Art. 285b., Via Cappello 23 en De etaleur.