Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Blok onderzoekt huurverlaging, corporaties mogelijk duurder uit

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst tijdens het debat in de Tweede Kamer over de geplande huurverhoging voor mensen in een corporatiehuis of in een particuliere huurwoning. ANP/ Evert-Jan Daniels

Stef Blok is bereid te laten onderzoeken of het mogelijk is huren te verlagen als mensen minder gaan verdienen. Dat heeft de Minister voor Wonen (VVD) vandaag gezegd tijdens het debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen om de huren te verhogen voor huishoudens met hogere inkomens.

Blok kan niet overzien wat de gevolgen zijn voor woningcorporaties. Het kan veel extra administratie opleveren, zei Blok. Ook zijn de corporaties niet meer zeker van hun toekomstige inkomsten, waardoor ze mogelijk minder investeren in woningen en wijken. Blok is niet principieel tegen het voorstel.

“Als het redelijkerwijs haalbaar is, heb ik er geen bezwaar tegen.”

De VVD-bewindsman wil intussen niet wachten met het wetsvoorstel dat de huurverhogingen mogelijk maakt, zoals een deel van de oppositie wil. Daar is volgens hem te weinig tijd voor. Blok wil het voorstel deze maand aangenomen krijgen in beide kamers van het parlement, zodat de huren op 1 juli kunnen worden verhoogd.

De PvdA wil een regeling voor mensen die eerst een huurverhoging krijgen, om daarna terug te vallen in inkomen. In zo’n geval moet de huur weer worden verlaagd, stelde PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. Zo wil hij voorkomen dat bijvoorbeeld gepensioneerden worden ‘achtervolgd door huurrekeningen die gekoppeld zijn aan een hoger inkomen uit het verleden’.

VVD-Kamerlid Barbara Visser zei niets in het voorstel van de coalitiegenoot te zien. Als mensen hun huis niet meer kunnen betalen, moeten ze een ander huis zoeken, betoogde zij.