Backpacken met een krap budget? Vermijd dan Japan en Australië

Tokio, al sinds jaar en dag een van de duurste steden ter wereld. Foto EPA / Franck Robichon

Het is weer zo ver. De jaarlijkse lijst met duurste steden ter wereld is uit. En het moet gezegd: het is best een opvallende lijst. In de top-20 is bijvoorbeeld geen enkele stad uit Noord-Amerika te vinden. Azië en Oceanië domineren de lijst.

De twee duurste steden liggen volgens het deze week gepubliceerde rapport van Economist Intelligence Unit in Japan. Tokio en Osaka staan op nummer één en twee. Dat Japan een duur land was, wisten we al. Tokio prijkte sinds 1992 slechts zes jaargangen niet bovenaan de lijst.

Van Australië was ook wel bekend dat het land snel duurder werd, maar toch doen de derde plaats voor Sydney en de (gedeeld) vierde plek voor Melbourne wat vreemd aan, gezien de grote populariteit van de twee steden onder backpackers. Is Australië niet zo’n beetje het land waar het reizen ‘on a shoestring’ is uitgevonden?

Het Zwitserse Zürich, dat vorig jaar nog de lijst aanvoerde, zakte naar een zevende plek. Zürich is niet eens meer de duurste stad van Europa. Dat is ondertussen Oslo, dat de vierde plek met Melbourne deelt.

De snelste en waarschijnlijk meest opvallende stijger in de lijst is Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Deze stad schiet werkelijk als een raket omhoog en komt maar liefst 25 plaatsen hoger uit dan een jaar geleden: op nummer negen.

Belangrijke reden is dat er in Caracas (en heel Venezuela) een groot verschil bestaat tussen de officiële wisselkoers van de nationale munt en de officieuze wisselkoers die je illegaal op straat krijgt voor je euro of dollar. In lijsten als deze wordt altijd de officiële wisselkoers aangehouden en dat maakt de stad nog duurder dan zij op basis van de officieuze koers al is.

Wil je overigens echt lekker budget op stedentrip, dan zijn India en Pakistan de echte aanraders. Dat zijn de twee goedkoopste van de ruim 140 onderzochte steden. Maar of je nu echt graag een weekendje naar Karachi wil, dat is natuurlijk maar de vraag.

Tokio, de duurste stad ter wereld:

Top-10 duurste steden ter wereld:
1. Tokio, Japan (+1 plek)
2. Osaka, Japan (+1)
3. Sydney, Australië (+4)
4. Oslo, Noorwegen (+1)
4. Melbourne, Australië (+4)
6. Singapore (+3)
7. Zürich, Zwitserland (-6)
8. Parijs, Frankrijk (-2)
9. Caracas, Venezuela (+25)
10. Genève, Zwitserland (-7)

Promofilmpje voor de goedkoopste stad ter wereld, Karachi:

Top-10 goedkoopste steden ter wereld:
1. Karachi, Pakistan
1. Mumbai, India
3. Delhi, India
4. Kathmandu, Nepal
5. Algiers, Algerije
5. Bukarest, Romenië
7. Colombo, Sri Lanka
8. Panama Stad, Panama
9. Jeddah, Saoedi-Arabië
10. Teheran, Iran