AIVD: tientallen jihadstrijders van Nederland naar Syrië

Strijders die het opnemen tegen het regime stellen het vizier van hun sluipschuttergeweer bij, vandaag in de wijk Ain Tarma van Damascus. Foto Reuters / Mohammed Abdullah

Volgens AIVD-topman Rob Bertholee hebben in de afgelopen maanden “tientallen” Nederlandse jongeren zich in Syrië aangesloten bij radicale moslimgroepen. Ze strijden daar tegen regeringstroepen van Bashar al- Assad.

Bertholee doet zijn beweringen vanavond in Nieuwsuur, zo weet de NOS. In de laatste maanden van 2012 zouden meer jihadstrijders van Nederland naar Syrië zijn vertrokken dan in heel 2011. Dit tot grote zorg van de geheime dienst.

Het hoofd van de AIVD kan de toename van jihadstrijders naar Syrië wel verklaren.

“Het land is makkelijk te bereizen, en het lijkt voor een deel een legitiem doel. Want ook het Westen vraagt zich af hoe we de oppositie daar het beste kunnen steunen.”

Het vechten in Syrië wordt volgens de AIVD-topman geromantiseerd. Volgens Bertholee krijgen de uit Nederland afkomstige strijders in Syrië gevechtstraining en ideologie aangeleerd die ze mee terugnemen naar Nederland.