Wanneer komt kernproef N-Korea? Zuid-Koreanen speculeren erop los

Zuid-Koreaanse betogers demonstreerden vanochtend in Seoul tegen het dreigement van Noord-Korea om opnieuw een kernproef uit te voeren. Foto AP / Lee Jin-man

Noord-Korea dreigde vorige maand, na kritiek van de VN op de lancering van een langeafstandsraket, een nieuwe kernproef uit te voeren. Maar wanneer gaat dat gebeuren? In Zuid-Korea speculeren ze er lustig op los, op basis van eerdere Noord-Koreaanse dreigementen en provocaties.

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat het land “de vijandelijke politiek” van de Verenigde Staten tegemoet zou treden “met kracht, niet met woorden”. Noord-Korea zal zijn “militaire middelen voor zelfverdediging versterken, inclusief de nucleaire afschrikking”, zei het ministerie. Waarnemers zagen daarin aanwijzingen voor een nieuwe kernproef in de nabije toekomst.

Maar wanneer komt de kernproef? Data en cijfers zijn voor de Noord-Koreaanse regering, die de westerse grootmachten en de internationale gemeenschap maar wat graag provoceert, van groot belang, schrijft persbureau AP. In het verleden lieten de Noord-Koreanen geregeld hun militaire kracht zien op Amerikaanse of Zuid-Koreaanse feestdagen of op dagen dat in deze landen belangrijke politieke gebeurtenissen plaatshadden. Daarom zijn er volgens AP voor de komende weken een paar opties:

Amerikaanse feestdagen/politieke mijlpalen:

De twee eerdere Noord-Koreaanse kernproeven vonden plaats op officiële Amerikaanse feestdagen: de eerste kernproef op 9 oktober 2006, Columbus Day, de tweede op 25 mei 2009, Memorial Day. Op Independence Day 2006 voerde Noord-Korea verschillende testen met raketten uit. Op basis van deze weetjes zou het zomaar kunnen dat Noord-Korea 18 februari aanstaande uitkiest, denkt AP. Dan wordt Washington’s Birthday, beter bekend als Presidents Day. Andere optie: 12 februari, de dag dat Obama zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak houdt.

Zuid-Koreaanse politieke mijlpalen:

Noord-Korea heeft ook belangrijke politieke gebeurtenissen in Zuid-Korea de afgelopen jaren aangegrepen om raketten te lanceren. De recente succesvolle lancering van een langeafstadsraket, op 12 december om precies te zijn, kwam slechts een week voordat Zuid-Korea naar de stembus ging om een nieuw parlement te kiezen. Aan de vooravond van de inauguratie van president Roh Moo-hyun in 2003 lanceerden de Noord-Koreanen een korteafstandsraket. AP komt daarom met de volgende optie voor dit jaar: 25 februari, de dag dat de nieuwe Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye wordt geïnstalleerd.

Noord-Koreaanse mijpalen:

Ten slotte heeft Noord-Korea ook de traditie om belangrijke nationale mijlpalen gepaard te laten gaan met militair machtsvertoon. Zo deed het land op 12 april vorig jaar, een paar dagen voor de viering van de honderdste geboortedag van vader des vaderlands Kim-Il sung, een mislukte lancering met een langeafstandsraket. De eerste kernproef uit 2006 kwam een dag voor de verjaardag van de communistische partij. Suggesties van AP voor kernproef nummer drie: 14 februari, de verjaardag van oud-leider Kim-Jong il en 16 februari, de verjaardag van huidig leider Kim-Jong un.