Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Vooralsnog geen onderzoek OM naar matchfixing

Foto ANP / Lex van Lieshout

Justitie start vooralsnog geen strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing naar aanleiding van het onderzoek van Europol waar vijf Nederlandse officials, spelers en/of criminelen bij betrokken zijn. Dat meldt een woordvoerder van het generaal parket van het OM vandaag aan persdienst Novum. De onderzoeken naar de Nederlanders lopen in het buitenland. Eén Nederlander wordt genoemd in een Duits onderzoek.

Nederland komt niet voor in het rijtje van vijftien lidstaten dat door Europol werd genoemd in verband met de fraude.

“Pas als er signalen zijn dat ook in Nederland strafbare feiten zijn gepleegd geeft dit aanleiding tot een strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing. Omdat het gaat om buitenlandse onderzoeken waar de vijf Nederlanders in worden behandeld, ondernemen wij nu geen stappen tot onderzoek in Nederland.”

Justitie is wel door Europol op de hoogte gebracht over de Nederlanders, maar wil daar inhoudelijk niets over kwijt. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet eerder nog weten ‘verrast’ te zijn geweest over de vijf Nederlanders die door Europol werden genoemd.

“Wij informeren de minister zo veel mogelijk. Maar als gaat om buitenlandse onderzoeken ligt daarin geen rol weggelegd voor justitie in Nederland. Tenzij een verzoek om informatie komt vanuit het buitenland”, licht de woordvoerder toe. Of die verzoeken er al zijn wil de zegsman niet kwijt. “Daarvoor moet je bij Europol zijn.”

Europol meldde maandag dat in totaal 425 spelers, scheidsrechters en officials verdacht worden van betrokkenheid bij omkoping in het Europees voetbal. Het zou vooral gaan om wedstrijden uit de Turkse, Duitse en Zwitserse competitie, maar ook sommige duels uit de Champions League en EK- en WK-kwalificatie zijn verdacht.

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) liet maandag in reactie op het rapport weten een onderzoek te hebben ingesteld naar matchfixing. Het onderzoek moet in de zomer zijn afgerond.

‘Eén of twee verdachte Nederlandse wedstrijden’

NRC-sportredacteur Bart Hinke in een toelichting:

Voor Nederland staat de balans in het onderzoek op “één of twee” verdachte wedstrijden, aldus Europol-directeur Rob Wainwright. En vijf niet-gespecificeerde individuen die een rol hebben gespeeld bij het fixen van wedstrijden. Eén van hen is vermoedelijk Paul R., die betrokken is bij een grote Duitse matchfixing-zaak. Hij zit momenteel in Nederland vast voor een schilderijenroof in Leerdam.