Timmermans: EU-salarissen omlaag - morgen thema op EU-top

Veel leiders van de Europese Unie zullen op de EU-top morgen aandringen op Europese bezuinigingsmaatregelen. Maar het Europees Parlement laat doorschemeren een akkoord dat gemeenschappelijke uitgaven, groei en werkgelegenheid belemmert, te blokkeren.

Veel leiders van de Europese Unie zullen op de EU-top morgen aandringen op Europese bezuinigingsmaatregelen. Nederland wil dat salarissen van ambtenaren worden versoberd. Maar het Europees Parlement laat doorschemeren een akkoord dat gemeenschappelijke uitgaven, groei en werkgelegenheid belemmert, te blokkeren.

Dat schrijft persbureau AP. De regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten komen morgen en vrijdag in Brussel bijeen voor hun reguliere top. Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy zegt dat het streven is om een akkoord te bereiken over de meerjarenbegroting van de EU voor de periode 2014-2020. Maar zo eenvouding zal dat niet worden.

Rijke landen willen sober budget

Groot-Brittannië is de grootste voorvechter van een soberder EU-budget voor de komende jaren. Andere rijke noordelijke lidstaten waaronder Nederland zijn het daarmee eens. De begroting voor Europa blijft maar stijgen; sommige landen vinden dat niet gepast in economisch moeilijke tijden waarin ook in nationale begrotingen gesneden wordt.

Maar de armere, oostelijke en zuidelijke landen voelen weinig voor strenge bezuinigingen. Zij willen zeker zijn van verdere financiële steun van de EU. Parlementaire leiders hebben ondertussen gewaarschuwd ieder plan dat de rol van de EU ondermijnt te verwerpen, zo schrijft AP.

Nederland: salarissen van ambtenaren moeten worden versoberd

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans reist af naar Brussel met de boodschap dat salarissen van ambtenaren van de EU moeten worden versoberd, zo schrijft hij vandaag aan de Kamer:

“Het is niet uit te leggen dat zelfs in een economische en financiële crisis EU-salarissen stijgen.”

Van de ongeveer vijftigduizend EU-ambtenaren verdienen er in ieder geval drieduizend bruto meer dan de 144 duizend euro die premier Mark Rutte (VVD) verdient. Maar het zijn er veel meer, mogelijk zelfs meer dan tienduizend, als wordt gekeken naar het nettosalaris, bleek onlangs uit Kamervragen van Pieter Omtzigt (CDA).

‘Eerste keer ooit dat gesneden wordt in budget’

Volgens Van Rompuy zal het de eerste keer ooit zijn dat er “op redelijke voorwaarden gesneden” wordt in het huidige budget. Tijdens een top in november was men al dicht bij een overeenstemming, maar toen werd besloten de afronding uit te stellen. Vooral de Britse conservatieve premier Cameron verzette zich toen hevig tegen een nieuwe ruimere begroting. Hij dreigde zijn veto in te zetten als hij zijn zin niet zou krijgen, wat de speculaties over een Britse uittreding voedde.

Zo’n vaart liep het niet: hoewel de top eindigde zonder akkoord, werden de grootste politieke problemen getemd. Cameron kreeg grotendeels de deal die hij voor ogen had.