Tunesische premier ontbindt regering na moord oppositieleider

In hoofdstad Tunis braken vandaag onlusten uit nadat bekend was geworden dat oppositieleider Belaid was vermoord. Foto Reuters / Anis Mili

De Tunesische premier Hamadi Jebali wil de regering ontbinden en een regering van nationale eenheid formeren. Dat zei hij vanavond in een televisietoespraak naar aanleiding van de moord op de Tunesische oppositieleider Chokri Belaid eerder vandaag.

De moord op Belaid zorgde vandaag voor onrust en geweld in heel Tunesië. In een poging de woede te bedaren, stelde premier Jebali vanavond voor de zittende regering van zijn islamitische Ennahda-partij naar huis te sturen en een regering van nationale eenheid samen te stellen. In zo’n regering zouden technocraten moeten zitten zonder partijpolitieke kleur. Hun belangrijkste taak zou het voorbereiden van nieuwe verkiezingen worden.

Jebali sprak van “een trieste dag die het land heeft geschokt, ondanks onze meningsverschillen”:

“We staan op een kruispunt en we moeten hiervan leren om een vreedzaam Tunesië te creëren, seculier en pluralistisch, waar we met elkaar van mening mogen verschillen, maar elkaar niet vermoorden.”

Belaid werd vanochtend bij het verlaten van zijn huis in hoofdstad Tunis neergeschoten. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. Het is onbekend waarom Belaid is doodgeschoten, maar hij stond bekend als een criticus van Ennahda, de grootste partij binnen de Tunesische regeringscoalitie. Hij beschuldigde de regering ervan niet genoeg te doen tegen geweld van ultraconservatieve moslims.

Hevige onlusten in Tunis na moord

Na de moord op Belaid braken in Tunis hevige onlusten uit. Duizenden mensen gingen de straat op om het vertrek van de regering te eisen. Na zonsondergang vanavond waren volgens persbureau Reuters nog honderden betogers op straat om de confrontatie te zoeken met de politie. Bij de rellen kwam vanavond zeker één agent om het leven.

Ennahda ontkende vanmiddag iedere betrokkenheid bij de moord op Belaid. Partijleider Rachid Ghannouchi benadrukte de ernst van de gebeurtenis en riep op tot nationale eenheid:

“Tunesië bevindt zich momenteel in de grootste politieke patstelling sinds de revolutie. We moeten ons rustig moeten houden en niet vervallen in een spiraal van geweld. We hebben momenteel een grotere behoefte aan eenheid dan ooit.”

Moord komt bovenop vele problemen Tunesië

Dat de aanhangers van Belaid de schuld van de moord in de schoenen van Ennahda proberen te schuiven, verbaast niet, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Ennahda heeft ten opzichte van de salafisten, die kunstenaars en tentoonstellingen hebben aangevallen, een beleid van pappen en nathouden gevoerd. De aanhangers van Belaid stellen dat de Ennahda-regering de salafisten niet hard heeft aangepakt en daarmee medeverantwoordelijk is voor de gebeurtenissen van vandaag. Daar is best wat voor te zeggen.”

Roelants zegt dat de politieke crisis die door de moord is ontstaan bovenop de vele andere grote problemen komt waar Tunesië, het land waar in 2011 met het verdrijven van president Ben Ali de Arabische Lente begon, mee te kampen heeft:

“Het land is totaal in shock. Het is sinds de revolutie niet eerder gebeurd dat zo’n vooraanstaande politieke figuur is vermoord. Dit komt bovenop het geweld van de salafisten en de economische crisis die het land teistert. En dan krijg je dit er nog eens bij.”