Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tunesische oppositieleider doodgeschoten - duizenden mensen de straat op

De Tunesische oppositieleider Chokri Belaid op een foto uit 2010. Vanmorgen is hij voor zijn huis doodgeschoten in hoofdstad Tunis.
De Tunesische oppositieleider Chokri Belaid op een foto uit 2010. Vanmorgen is hij voor zijn huis doodgeschoten in hoofdstad Tunis. Foto AP / Hassene Dridi

De leider van een Tunesische oppositiepartij, die de islamitische regering en geweld door radicale moslims bekritiseerde, is vanochtend voor zijn woning doodgeschoten. Dat heeft zijn Verenigde Democratische Nationalistische Partij gezegd tegen persbureau AP.

Chokri Belaid werd bij het verlaten van zijn huis in Tunis neergeschoten. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. Een regeringswoordvoerder sprak van een ‘gruwelijk misdrijf’. Het is onbekend waarom Belaid is doodgeschoten.

Belaid was een kritisch volger van de islamistische Ennahda-partij, de grootste partij binnen de Tunesische regeringscoalitie. Hij beschuldigde de autoriteiten ervan niet genoeg te doen tegen geweld door ultraconservatieven. Het land bevrijdde zich twee jaar geleden als eerste land in de Arabische Lente van de dictatuur van president Ben Ali.

Volgens zijn familie werd Belaid geregeld met de dood bedreigd, maar weigerde hij zijn spraakmakende werk als criticus op te geven. Gisteren zou hij nog een doodsbedreiging hebben ontvangen.

Protest tegen de moord

Duizenden mensen protesteren voor het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tunis als reactie op de moord, meldt persbureau Reuters. Ze roepen op tot het vertrek van de regering. Veiligheidstroepen zijn op weg naar het gebied. Ook in Sidi Bouzid, bakermat van de Arabische Lente, zijn duizenden mensen de straat opgegaan.

De Tunesische president Moncef Marzouki is momenteel in Straatsburg bij het Europese Parlement maar zal vanmiddag terugkeren naar Tunesië. Een gepland bezoek aan Kaïro heeft hij afgezegd. De regering is momenteel in onderhandeling met oppositiepartijen over een uitbreiding van de huidige coalitie, maar de partijen kunnen het niet eens worden over een herverdeling van de macht. Marzouki dreigde dit weekend af te treden als de impasse niet zou worden doorbroken.