Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Stichting Holland Financial Centre stopt - ‘onvoldoende draagvlak’

Oud-topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal, liet dit weekend al weten zich terug te trekken als voorzitter van de Stichting Holland Financial Centre.
Oud-topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal, liet dit weekend al weten zich terug te trekken als voorzitter van de Stichting Holland Financial Centre. Foto ANP / Koen Suyk

Stichting Holland Financial Centre (HFC) houdt op in zijn huidige vorm te bestaan. De publiek-private samenwerking tussen overheid, toezichthouders en financiële instellingen heeft volgens het bestuur niet voldoende draagvlak meer voor het samenwerkingsverband.

Zowel minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem als de coalitiepartijen VVD en PvdA hebben aangegeven de samenwerking tussen toezichthouders, overheid en banken te willen stoppen vanwege de onwenselijke rolvermenging. Hiermee is volgens het bestuur een belangrijke pijler van HFC weggevallen:

“Het bestuur van de Stichting Holland Financial Centre heeft besloten Stichting Holland Financial Centre in zijn huidige vorm te beëindigen. [...] Met de deelnemers zal nader overleg plaatsvinden welke activiteiten worden voortgezet en in welke structuur.”

‘Lobbyclub’ HFC werd in 2007 opgericht om de positie van de Nederlandse financiële sector in binnen- en buitenland te versterken.

Afgelopen week stapte voorzitter Sjoerd van Keulen al op

De club kwam afgelopen week in het nieuws vanwege voorzitter Sjoerd van Keulen, de oud-topman van SNS Reaal. Onder zijn verantwoordelijkheid kocht de bank en verzekeraar vastgoed van Bouwfonds. Die giftige bezittingen en de verliezen die SNS daardoor leed, hebben SNS Reaal uiteindelijk naar de afgrond geduwd.

Onder druk van Dijsselbloem maakte Van Keulen daarom afgelopen weekend al bekend dat hij per direct aftrad als voorzitter van HFC.