Speculanten bij SNS verdienen op ingreep

De omvang van een koersdaling is gelijk aan de opbrengst van een short seller. Speculanten van SNS zitten dus goed.

Amsterdam. - Wie wil kijken hoe het gezicht eruit ziet van speculanten die van de teloorgang SNS profiteren, moet eens surfen naar oceanwoodcapital.com. Eén webpagina, één e-mail-adres en verder alleen de informatie dat het beleggingsfonds gevestigd is in Londen en Malta. Beleggers die afgelopen week een klapper hebben gemaakt door de onteigening van SNS Reaal zien er niet alledaags uit. Dat zijn niet de rechttoe-rechtaan aandeelhouders die in aandelen SNS beleggen, maar effectenhandelaren die erop speculeerden dat de koers van SNS Reaal verder zou dalen.

Zij kregen gelijk – en hoe. Met de onteigening door de Nederlandse Staat zijn de aandelen SNS Reaal in feite waardeloos geworden; in ieder geval veel minder dan de 84 cent die de stukken donderdag noteerden.

Er zijn vele manieren om te profiteren van een koersdaling. De meest bekende is door aandelen van andere beleggers te lenen, zeg voor drie maanden, en die vervolgens direct te verkopen. Als de koers na drie maanden is gedaald kan de speculant de aandelen goedkoper op de markt kopen dan het bedrag waarvoor hij ze verkocht heeft. Deze goedkopere aandelen geeft hij vervolgens terug aan degene van wie hij ze geleend had. De omvang van een koersdaling is de opbrengst van een short seller.

Bij SNS lijken de speculanten een flinke winst te pakken. Zij leenden bijvoorbeeld bij een pensioenfonds toen de koers nog op 1,00 euro stond. De vraag is of zij überhaupt nog de geleende stukken moeten terugleveren. Die zijn vrijdagmiddag door de Nederlandse overheid gevorderd.

Een van de grootste profiteurs van de hulpactie voor SNS is het hedgefonds GLG Partners. Dit werd ooit opgericht door de Belg Pierre Lagrange, die samen met twee collega’s bij Lehman een afdeling speculatieve handel opzette. Lehman ging failliet, maar ruim daarvoor maakte GLG zich los van Lehman.

De schatrijke Lagrange zat met GLG ruim 3,8 procent short in SNS. Toen het fonds zijn eerste speculatieve positie meldde noteerde het aandeel SNS Reaal nog 1,15 euro. De bank was omgerekend nog 330 miljoen euro waard. Op 23 januari, een week voor de redding, had GLG tot 3,8 procent van de aandelen SNS Reaal geleend en verkocht. Daarmee komt de winst van GLG als gevolg van de redding al snel op 10 miljoen euro. BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, verdiende eveneens een paar miljoen door de plotselinge nationalisatie, net als het mediaschuwe Oceanwood Capital.