Regeringspartij Tunesië: niets te maken met moord op Belaid

Chokri Belaid wordt onder hevige media-belangstelling een ambulance ingetild na te zijn beschoten in Tunis. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

De de gematigde islamitische regeringspartij Ennahda in Tunesië ontkent stellig elke betrokkenheid bij de moord op oppositieleider Chokri Belaid. Die werd vandaag in Tunis doodgeschoten. Belaid was een fervent criticus van Ennahda en het overheidsbeleid.

Partij-voorzitter Rached Gannouhi zei net tegen persbureau Reuters:

“Ennahda heeft absoluut niets te maken met de moord op Belaid. Hoe zou het mogelijk zijn dat de regeringspartij zo’n moordaanslag zou uitvoeren, een aanslag die alle investeringen in het land en het toerisme schaden?”

‘Grootste politieke patstelling sinds de Arabische Lente’

Gannouhi wees met de beschuldigende vinger naar de bewegingen en individuen die het democratiseringsproces in het land na de Arabische Lente in 2011 willen ontregelen. Hij zei tegen Reuters:

“Tunesië bevindt zich momenteel in de grootste politieke patstelling sinds de revolutie. We moeten ons rustig moeten houden en niet vervallen in een spiraal van geweld. We hebben momenteel een grotere behoefte aan eenheid dan ooit.”

Zorgen over toenemend geweld in Tunesië

Want zo’n geweldsspiraal lijkt op de loer te liggen. Ook de Franse president François Hollande zei eerder vandaag dat hij zich zorgen maakt over het toenemende geweld in de vroegere kolonie.

Belaid stierf vandaag in het ziekenhuis nadat hij in hoofdstad Tunis na vier keer in hoofd en borst geschoten te zijn. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken door een man op een motor. Hollande zei dat met de moord Tunesië één van zijn meest moedige en vrije stemmen heeft verloren.

Volgens zijn familie werd Belaid geregeld met de dood bedreigd, maar weigerde hij zijn spraakmakende werk als criticus op te geven. Gisteren zou hij nog een doodsbedreiging hebben ontvangen.

‘Spanningen kunnen leiden tot burgeroorlog’

De Tunesische president Moncef Marzouki veroordeelde de moordaanslag en waarschuwde vorige maand al dat de oplopende spanningen tussen islamitische fundamentalisten en seculiere groeperingen tot een burgeroorlog in het land zouden kunnen leiden.

Volgens Reuters hebben demonstranten ondertussen kantoren van Ennahda in Sousse, Monastir, Mahdia en Sfax aangevallen. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zette de Tunesische politie vanmiddag traangas in om demonstranten uit elkaar te drijven. Ook werd er traangas ingezet om de protesten in Sidi Bouzid op te breken, de bakermat van de Arabische Lente.