Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Partij vermoorde Belaid stapt uit grondwetscommissie Tunesië

Tunesische politie zette vandaag traangas in om demonstranten uit elkaar te drijven. Foto Reuters / Anis Mili

De seculiere oppositiepartij Front Populaire stapt uit de commissie die de nieuwe grondwet van Tunesië opstelt. Het is een reactie op de moord op politicus Chokri Belaid, de leider van de linkse oppositiepartij.

Een woordvoerder van Front Popular, Hamma Hammami, zegt volgens persbureau Reuters dat Front Populaire ook oproept tot een algehele staking in het land om te protesteren tegen de moord op Belaid, die eerder vandaag voor zijn huis in Tunis met vier schoten om het leven werd gebracht.

Belaid was een kritisch volger van de islamistische Ennahda-partij, de grootste partij binnen de Tunesische regeringscoalitie. Hij beschuldigde de autoriteiten ervan niet genoeg te doen tegen geweld door ultraconservatieven.

Op veel plaatsen in Tunesië braken daarop vandaag al rellen uit. Sommigen beschuldigen regeringspartij Ennahda iets te maken te hebben met de moord. Partij-voorzitter Rached Gannouhi ontkende dat eerder vandaag echter stellig tegenover persbureau Reuters:

“Ennahda heeft absoluut niets te maken met de moord op Belaid. Hoe zou het mogelijk zijn dat de regeringspartij zo’n moordaanslag zou uitvoeren, een aanslag die alle investeringen in het land en het toerisme schaden?”

De spanningen in Tunesië lijken na de moord snel op te lopen. En spanningen bestonden er toch al enige tijd. De Tunesische president Moncef Marzouki waarschuwde vorige maand al dat oplopende spanningen tussen islamitische fundamentalisten en seculiere groeperingen tot een burgeroorlog in het land zouden kunnen leiden.