Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

‘Onderzoek naar gedeeltelijk gratis reizen studenten’

Foto ANP / Valerie Kuypers

PvdA en VVD willen onderzoeken of studenten toch gedeeltelijk gratis kunnen reizen. Dat meldt RTL Nieuws vanavond. In het regeerakkoord werd afgesproken dat er in plaats van de OV-studentenkaart een kortingskaart zou komen. De coalitiepartijen willen nu dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) op zoek gaat naar een alternatief.

Dat alternatief moet net als de kortingskaart een besparing van 400 miljoen euro opleveren. Een trajectkaart waarmee alleen gratis kan worden gereisd tussen school of stage behoort tot de mogelijkheden. VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg zou meer maatwerk willen bieden. Hij denkt daarbij aan een vergoeding voor studenten die een kortingskaart niet gebruiken.

Minister Bussemaker lijkt volgens RTL Nieuws open te staan voor een alternatief, omdat zij in een recente brief over de plannen zou spreken van een “vervoersarrangement”. Ze gaat daar over overleggen met studentenorganisaties en vervoersbedrijven. De nieuwe ov-jaarkaart gaat per 2016 in.

Studentenorganisatie blij met mogelijk alternatief

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageert in een reactie blij met het voorstel van de PvdA en de VVD. Maandag bleek al uit onderzoek in opdracht van de studentenorganisaties dat het afschaffen van de ov-studentenkaart veel negatieve gevolgen zou hebben. “We zijn blij dat de woordvoerders van de PvdA en de VVD deze zorgen blijkbaar ook delen”, zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum in een verklaring.

De afschaf van de ov-kaart zou onder meer gevolgen hebben voor de woningmarkt. Naar verwachting gaan zo’n vijftigduizend extra studenten op zoek naar een kamer. Ook zouden studenten eerder een andere studie kiezen omdat het reizen veel te duur wordt. Van Reekum:

“Een studiekeuze moet onafhankelijk zijn van financiële prikkels. Door het niet afschaffen van de ov-kaart en te zoeken naar mogelijkheden om gratis reizen mogelijk te maken voor studenten, wordt daar een belangrijke stap in gezet.”