Mislukte aanslag op Deense islamcriticus

Een onbekende man heeft gisteren geprobeerd de Deense historicus en islamcriticus Lars Hedegaard neer te schieten voor zijn huis in Frederiksberg. De schutter deed zich voor als postbode en schoot toen Hedegaard de deur had geopend. Hij miste en vluchtte na een handgemeen. De man, die niet door de politie is gevonden, had volgens de 70-jarige Hedegaard een ‘zuidelijk’ uiterlijk, en was mogelijk afkomstig uit het Midden-Oosten.

Denemarken werd in 2011 al opgeschrikt door een mislukte aanslag op cartoonist Kurt Westergaard, die tekeningen had gemaakt van de profeet Mohammed. Politici reageerden geschokt op de nieuwe ‘politieke aanslag’. Premier Thorning-Schmidt noemde de aanslag „walgelijk”. Locoburgemeester Katherine Lester van Frederiksberg sprak van „een aanslag op de Deense democratie”.

Hedegaard, een bondgenoot van PVV-leider Geert Wilders, is omstreden vanwege zijn kritiek op de islam. De marxistische historicus raakte in de jaren negentig gefrustreerd door wat hij de blinde vlek van linkse politici voor de problemen van de islam noemde. Hij beschouwt de rechts-populistische Deense Volkspartij op het gebied van de islam-kritiek ‘linkser’ dan de sociaal-democraten.

In 2009 werd Hedegaard veroordeeld omdat hij had gezegd dat moslims „hun eigen kinderen verkrachten”. Hij werd in hoger beroep vrijgesproken, omdat zijn aanval niet gericht zou zijn tegen de islam als religie. „Ik zeg niet dat alle moslims agressief zijn, maar de ideologie achter de islam”, aldus Hedegaard.