Onvrede Kamer over nationalisatie SNS Reaal en salaris nieuwe topman

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien in de Tweede Kamer tijdens het debat over de over de nationalisatie van SNS Reaal. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de nationalisatie van SNS Reaal. In het Kamerdebat dat vandaag plaatsvindt kreeg minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een spervuur van vragen over de reddingsoperatie van de bank en verzekeraar. “Wat vorige week is gebeurd, mag nooit meer gebeuren”, zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Het chagrijn over de nationalisatie - waarmee 3,7 miljard euro gemoeid is - werd door alle Kamerfracties gedeeld. “Kon het echt niet anders?”, vroeg ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten zich af. “Veel mensen zijn het ronduit zat dat banken overeind worden gehouden door de overheid, terwijl zij zelf door harde bezuinigingen gepakt worden”, vindt SP-Kamerlid Arnold Merkies.

PVV-Kamerlid Teun van Dijck is woedend op de voormalige topmannen van SNS. “Waar blijft het mea culpa?”, brieste hij. “En nu krijgen we als nieuwe topmannen weer het old boys network.”

PvdA en CDA willen mentaliteitsverandering bij banken

Volgens PvdA’er Nijboer was de nationalisatie noodzakelijk om het spaargeld van mensen te beschermen. Volgens hem is de bankensector veel te veel gericht op winst op korte termijn en hebben bankiers nauwelijks zelfreflectie. Hij pleit voor een mentaliteitsverandering.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat er waarborgen komen om te voorkomen dat genationaliseerde banken zoals ABN AMRO en SNS weer in oude gewoonten vervallen als ze weer op eigen benen komen te staan:

“Wanneer banken weer worden verkocht door de staat moeten er waarborgen komen zoals een minderheidsbelang of gouden aandeel voor de staat.”

De SP wil dat de nationalisatie niet leidt tot extra bezuinigingen. “De financiële sector moet fors meer bijdragen en het salaris van de nieuwe SNS-topman moet flink omlaag”, aldus Merkies.

Vragen over bijdrage banken aan redding SNS

De bankensector draagt gezamenlijk een miljard euro bij aan de redding van SNS. VVD-Kamerlid Mark Harbers wil van Dijsselbloem weten hoe dit bedrag tot stand is gekomen. “Graag een nadere onderbouwing”, vroeg hij aan de minister. Van Hijum wil weten wat de bijdrage van de banken betekent voor de kredietverlening aan bedrijven en particulieren.

Harbers had ook vragen over het toezicht van De Nederlandsche Bank en over het toepassen van de nieuwe interventiewet. Die wet geeft de minister mogelijkheden om in te grijpen bij banken die in de problemen zijn.

Kamer zeer kritisch over salaris nieuwe SNS-topman

In het begin van het debat was er ook de nodige aandacht voor het salaris van 550.000 euro dat de nieuwe SNS-topman Gerard van Olphen gaat verdienen. Nijboer (PvdA) noemde dit bedrag “bizar hoog en ongewenst”. Andere partijen vroegen de PvdA een motie te steunen waarin de beloning wordt verlaagd tot de balkenendenorm, zo’n 180.000 euro. “De contracten zijn getekend”, zei Nijboer daarop.

Onze politiek redacteur Erik van der Walle twitterde tijdens het debat:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle #SNSdebat richt zich allereerst op hoge salarissen en bonussen. Minder aandacht voor oorzaken SNS-debacle en reactie van minister daarop.