Groteske parodie op kungfu

The Man With the Iron Fists. Regie: RZA. Met: RZA, Russell Crowe, Cung Le, Lucy Liu, David Bautista. In: 24 bioscopen.

De cartooneske begintitels van RZA’s The Man with the Iron Fists winden er geen doekjes om: deze hommage aan de Aziatische vechtfilm wordt flink over the top. Alle hoofdpersonages worden geïntroduceerd in scènetjes waarin ze hun buitenissige wapentuig tonen, terwijl de geluidsband harde hiphop dreunt. Het kinderlijk eenvoudige, maar nodeloos ingewikkeld vertelde verhaal draait om wraak.

RZA zelf speelt een dragende bijrol als wapensmid, spreekt de voice-over in en verzorgt de muziek. Hij is niet de beste acteur, maar zijn personage is wel boeiend. In wat klungelig gefilmde flashbacks wordt zijn verleden als slaaf getoond. Na zijn bevrijding vermoordt hij per ongeluk een blanke redneck. Noodgedwongen vlucht hij naar China, waar hij boeddhist wordt en zijn innerlijke kracht vindt. Zo bekrachtigt RZA zijn liefde voor een genre dat loyaliteit, kameraadschap en spiritualiteit hoog in het vaandel heeft staan.

De diverse vechtscènes, verschillend in stijl om saaiheid te voorkomen, zijn behoorlijk bloederig. Niet zozeer realistisch, eerder als de ridders met hun afgehakte ledematen en spurtend bloed van Monty Python and the Holy Grail. En daar gaat het ook mis: RZA’s hommage aan het genre dat hij als jongetje verslond, is te veel een groteske parodie. Eentje waar je soms om glimlacht, zonder dat het grootse hoogten bereikt.

Andre Waardenburg