Geen schadevergoeding voor weggepest gezin

Het Marokkaanse gezin dat twee jaar geleden werd weggepest uit een Utrechtse wijk krijgt geen schadevergoeding van de gemeente.

Amsterdam. De gemeente Utrecht is niet aansprakelijk voor een weggepest Marokkaanse gezin, schrijft burgemeester Aleid Wolfsen gisteren in een brief aan de gemeenteraad. Het gezin vertrok twee jaar geleden uit de Utrechtse wijk Terwijde na maandenlange pesterijen en vernielingen. Ook werd een keer ingebroken. Twee verdachten werden opgepakt. De directe buren van het gezin moesten van de rechter gedwongen ergens anders wonen. Een van de zoons van beide gezinnen kreeg daarnaast een gebiedsverbod opgelegd. Volgens Wolfsen betekent de weigering van de schadevergoeding niet dat er geen twijfel is over de ernst van de gebeurtenissen: „Integendeel. De daders hebben een grote inbreuk gepleegd op het levensgeluk van het gezin.” Wolfsen wijst erop dat het gezin tijdens de pesterijen, die tien maanden aanhielden, „materieel en immaterieel” is bijgestaan door de politie, het wijkbureau, de woningcorporatie en de gemeente. Een homostel dat al eerder werd weggepest uit dezelfde wijk, kreeg vorig jaar wel een schadevergoeding. Wolfsen raakte afgelopen jaar in de problemen door de politieke repercussies van de manier waarop hij bij het wegpesten van het homostel handelde. Hij overleefde in september nog een debat waarin hij zich moest verantwoorden voor de vernietiging van documenten over het weggepeste homostel. Novum