Forse boete RBS voor rol in schandaal rentemanipulatie

Foto AFP / Warren Allott

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft een boete van ruim 450 miljoen euro gekregen voor de rol die de bank speelde bij de manipulatie van de Libor-rente. Dat maakte de bank vanmiddag bekend. Het bedrag is de op één na hoogste boete in het schandaal tot nu toe.

De Zwitserse bank UBS moest vorig jaar 1,2 miljard euro betalen voor zijn rol in het Libor-schandaal. Libor en diens Europese tegenhanger Euribor zijn internationale rentetarieven waartegen banken aan elkaar lenen, en die als basis worden gebruikt om onder meer de rentes op leningen als hypotheken en creditcards vast te stellen. De omvang van de leningen en andere effecten die op het Libortarief zijn gebaseerd, bedraagt 350.000 miljard. Die tarieven zijn gemanipuleerd om de winst van banken op te krikken.

RBS is beboet door zowel de Britse als de Amerikaanse toezichthouder, voor respectievelijk 100 en 350 miljoen euro. De boete komt voor de gedeeltelijk genationaliseerde bank komt voor rekening van de aandeelhouders: de Britse regering.

Betrokken werknemers vertrokken of bestraft

In een verklaring zegt de bank dat onderzoek heeft uitgewezen dat 21 werknemers van RBS betrokken waren bij de rentemanipulatie. Al deze werknemers zijn bij RBS vertrokken of door de bank gestraft, zo staat in de verklaring. RBS benadrukt dat het om misdragingen van enkele werknemers gaat en dat de manipulatie niet met goedkeuring van de bestuurders van de bank gebeurde. Wel erkent RBS dat er onvoldoende interne mechanismen aanwezig waren om de rentemanipulatie te voorkomen of tijdig te ontdekken.

Naast RBS waren ook de Britse banken Barclays en Lloyds betrokken bij het Libor-schandaal. Het schandaal zorgde vorig jaar voor grote opwinding in het Verenigd Koninkrijk over de moraliteit van bankiers. Minister van Financiën George Osborne sprak in het Lagerhuis onder meer over “een verbijsterende situatie” en “het grafschrift van een decennium van onverantwoordelijkheid”.