Duitse minister verliest doctorstitel

De druk op de Duitse minister Annette Schavan (Onderwijs en Wetenschappen, CDU) om af te treden loopt op, nu de universiteit van Düsseldorf gisteren haar doctorstitel heeft afgenomen wegens plagiaat. Schavan, die geldt als een vertrouweling van bondskanselier Angela Merkel, heeft vanochtend vanuit Zuid-Afrika, waar zij op dienstreis is, laten weten het besluit van de universiteit voor de rechter te zullen aanvechten.

Drieëndertig jaar geleden promoveerde zij op een proefschrift met als titel Persoon en geweten. De decaan van de faculteit der filosofie verklaarde gisteren dat de faculteitsraad in meerderheid van mening is dat Schavan „systematisch en opzettelijk door haar hele proefschrift heen denkwerk heeft voorgewend dat „niet het hare is”.

Oppositiepartijen eisen inmiddels dat Schavan aftreedt. De algemeen secretaris van de sociaal-democratische SPD, Andrea Nahles, zei tegen Die Welt dat Schavan als minister van Wetenschappen „niet meer geloofwaardig” is. De fractievoorzitter van de Groenen in de Bondsdag Renate Künast zei vanochtend in het ZDF-nieuwsmagazine dat de minister zich schuldig heeft gemaakt aan „diefstal van geestelijk eigendom” en dat haar positie onhoudbaar is.

Toen eerder minister Karl-Theodor zu Guttenberg (Defensie, CSU) moest aftreden nadat zijn doctortitel wegens plagiaat was afgenomen, oordeelde Schavan hard over haar ambtgenoot. In Berlijn wordt nu gespeculeerd over haar opvolging. Genoemd wordt David McAllister, die geldt als veelbelovende jonge politicus, ofschoon hij de verkiezingen in Nedersaksen vorige maand verloor.