Dijsselbloem: eerder ingrijpen bij SNS had niets uitgemaakt

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien in de Tweede Kamer tijdens het debat over de over de nationalisatie van SNS Reaal. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Eerder ingrijpen bij SNS Reaal was niet voordeliger geweest voor de staat. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vanavond in het debat over de nationalisatie van de bank en verzekeraar.

De waarde van de vastgoedportefeuille die SNS in bezit had was sowieso afgenomen, zei Dijsselbloem. Niet ingrijpen was ook geen optie, verzekerde hij. De staat moest “linksom of rechtsom” inspringen om SNS van de ondergang te redden. Ook de deal met de private partij CVC bood volgens de minister geen soelaas. De voorwaarden hiervan waren niet goed, zei Dijsselbloem.

De Kamer had veel vragen over de een miljard euro die banken moeten bijdrage aan de nationalisatie van SNS. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wilde weten waar dit bedrag vandaag kwam. “Dit hebben we met De Nederlandsche Bank afgestemd”, legde Dijsselbloem uit. Als de banken meer zouden moeten bijdragen zou de kredietverlening van hen in gevaar komen. In ruil voor de bijdrage van de banken krijgen zij wel twee jaar uitstel bij het vullen van het fonds voor het depositogarantiestelsel.

Dit betekent wel dat het potje voor het depositogarantiestelsel nu nog niet functioneert. Als een grote bank in problemen komt is er nog onvoldoende geld in kas om alle rekeninghouders te compenseren. In dat geval moet de staat bijspringen en zullen banken hier later voor worden aangeslagen.

Kamer zeer kritisch over salaris nieuwe SNS-topman

In het begin van het debat was er ook de nodige aandacht voor het salaris van 550.000 euro dat de nieuwe SNS-topman Gerard van Olphen gaat verdienen. Nijboer (PvdA) noemde dit bedrag “bizar hoog en ongewenst”. Andere partijen vroegen de PvdA een motie te steunen waarin de beloning wordt verlaagd tot de balkenendenorm, zo’n 180.000 euro. “De contracten zijn getekend”, zei Nijboer daarop.

Onze politiek redacteure Erik van der Walle twitterde tijdens het debat:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle #SNSdebat richt zich allereerst op hoge salarissen en bonussen. Minder aandacht voor oorzaken SNS-debacle en reactie van minister daarop.

Dijsselbloem verdedigde later het salaris dat hij Van Olphen heeft geboden. Hij erkende dat het geen laag salaris is, “maar ik wilde een vakman hebben”, zei de minister. Dijsselbloem wees ook op de salarissen bij staatsbedrijven als de NS en Holland Casino. Volgens de minister is er haast sprake van een “heksenjacht” op Van Olphen. “Dat gaat erg ver, ik sta er zakelijk in, laten we de mensen heel houden”, aldus Dijsselbloem.

Minister: moeilijk bonussen terug te vorderen

De mogelijkheden om de SNS-top aansprakelijk te stellen of via juridische wegen de bonus terug te vorderen zijn uiterst beperkt, zei Dijsselbloem. Heel misschien kan dit via het burgerlijk wetboek, maar dan moet er wel worden aangetoond dat de bonus op verkeerde gronden werd uitgedeeld. “Temper uw verwachtingen”, zei Dijsselbloem.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver koppelt Dijsselbloem ten onrechte kwaliteit aan salaris. Hij wees er op dat de Dijsselbloem zelf ook een stuk minder verdient en toch ook een verantwoordelijke baan heeft. “Ik kan geen bank leiden”, antwoordde Dijsselbloem. “Daar heb ik de expertise niet voor. Dat zou onverantwoord zijn.” Volgens hem is Van Olphen, die overigens bijna een miljoen in salaris achteruit gaat, de meest geschikte persoon om van SNS weer een gezond bedrijf te maken.

Kamer chagrijnig over nationalisatie

Eerder vandaag bleek dat de Kamer nog veel vragen aan Dijsselbloem had over de nationalisatie van SNS Reaal. “Wat vorige week is gebeurd, mag nooit meer gebeuren”, zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Het chagrijn over de nationalisatie – waarmee 3,7 miljard euro gemoeid is – werd door alle Kamerfracties gedeeld. “Kon het echt niet anders?”, vroeg ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten zich af.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat er waarborgen komen om te voorkomen dat genationaliseerde banken zoals ABN AMRO en SNS weer in oude gewoonten vervallen als ze weer op eigen benen komen te staan:

“Wanneer banken weer worden verkocht door de staat moeten er waarborgen komen zoals een minderheidsbelang of gouden aandeel voor de staat.”

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Harde taal VVD’er @markharbers richting financiele sector: die staat pas aan begin van excuses maken. NVB vond dat genoeg sorry was gezegd.