APP stopt met hout regenwoud

De Asia Pulp & Paper Group, derde papierproducent ter wereld, zal geen hout uit Indonesische regenwouden meer te gebruiken. Het papier zal vanaf deze maand alleen nog gemaakt worden van plantagehout. Dat maakte APP gisteren bekend in Jakarta.

Het bedrijf, dat al jaren kampt met een slechte reputatie op milieugebied, belooft ook alleen reeds braakliggende gebieden te gebruiken voor nieuwe plantages. „Wij zullen alleen uitbreiden in open gebieden”, aldus hoofd duurzaamheid Aida Greenbury tegen het Franse persbureau AFP.

APP heeft via verschillende dochterbedrijven in Indonesië de capaciteit om jaarlijks 9 miljoen ton papier en houtpulp te produceren. De producten worden gebruikt voor verpakkingen, drukwerk en toiletpapier. De drie belangrijkste dochterbedrijven van APP zetten in 2011 samen 5,6 miljard dollar om. De winst voor belastingen en eenmalige lasten bedroeg 811 miljoen dollar.

Milieuorganisaties reageren sceptisch. APP is officieel in Singapore gevestigd, maar werkt vanuit Jakarta. Het concern beloofde vaker beter voor het milieu te zorgen, maar verzuimde dat na te komen. Het World Wildlife Fund (WWF) juicht toe dat APP laat onderzoeken welke bosgebieden zó belangrijk zijn, dat ze behouden moeten worden. „Hiermee erkent APP onze eisen van de voorgaande jaren”, aldus het WWF.