Verdachten roof Kunsthal: leugendetector

Ze liegen, de drie verdachten van de Kunsthalroof. Dat zegt de Roemeense politie op basis van een leugendetectietest die de hoofdverdachten in de afgelopen dagen hebben afgelegd.

De politie neemt de test af als verdachten ermee instemmen. De uitkomst mag de officier van justitie in Roemenië niet gebruiken als bewijsmateriaal, daarvoor is de betrouwbaarheid ervan te omstreden. Vooral in rechtszaken die veel publicitaire aandacht krijgen, zet de Roemeense politie verdachten aan een leugendetector, ofwel ‘polygraaf’. Dat is een apparaat dat tijdens een verhoor lichamelijke uitingen van stress en spanning meet, als zweetproductie en hartslag. De gedachte: liegen levert spontane stress op.

Een vierde verdachte doorstond de test. Deze man, Petre Condrat, is assistent van een bekende Roemeen; een ontwerper, oud-mannequin en presentator van het tv-programma Romania’s Next Top Model. Met een burger uit Moldavië, wiens naam de politie niet vrijgeeft, heeft Condrat twee van de schilderijen aangeboden aan een galeriehouder. De politie heeft de drie verdachten die zakten voor hun test gevraagd hun oorspronkelijke verklaring te herzien. Onduidelijk is nog of ze dat doen.

Doina Lupu, advocate van twee van de verdachten, ziet het gebruik van de detector als illustratie van de vastberadenheid van de autoriteiten om in deze zaak snel tot stevige celstraffen te komen. „Het openbaar ministerie werkt met man en macht om mijn cliënten te veroordelen. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.”

Het OM zelf zegt dat ze in deze fase vooral gericht is op het vinden van de schilderijen. Bewijsmateriaal vinden dat belastend is voor de verdachten vormt slechts onderdeel van het onderzoek, niet het primaire doel.