‘Provincie Utrecht wijst plan voor megaprovincie ook af’

Na Noord-Holland heeft ook de provincie Utrecht het plan voor een fusie van de provincie met Flevoland en Noord-Holland afgewezen. Een meerderheid van de Provinciale Staten liet dat vanavond aan het begin van een bijeenkomst met de minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, weten, meldt RTV Utrecht.

Statenleden vinden dat de burger te weinig bij het plan wordt betrokken. Ook maken ze zich zorgen over ontbreken van een visie en het hoge tempo waarin de fusie zou moeten worden uitgevoerd. Plasterk was in Utrecht om de plannen toe te lichten.

De Noord-Hollandse commissaris van de koningin Johan Remkes stelde gisteren al dat Plasterk te hard van stapel loopt met de fusie na een bijeenkomst met de minister in Noord-Holland. Hij stelde dat het plan nog te dun is en dat de fusie daarom vermoedelijk niet binnen twee jaar is gerealiseerd. Ook Flevoland heeft vraagtekens bij de fusieplannen.

Gisteravond werd duidelijk dat in Utrecht een referendum wordt gehouden over het samenvoegen van de provincies toen een motie van de PVV daarover in de Provinciale Staten een ruime meerderheid kreeg.