Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Tweede Kamer bespreekt huurverhoging tegen scheefwonen

De Wet scheefhuren komt voor huurders die 'teveel' verdienen bovenop de jaarlijkse huurverhoging. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Tweede Kamer buigt zich vanavond over de plannen van het kabinet om de huren te verhogen. De huren gaan op 1 juli met minstens anderhalf procent omhoog, en voor huishoudens met een inkomen van meer dan 43.000 euro zelfs 6,5 procent, als de Kamer akkoord gaat.

Met de huurverhoging wil het kabinet extra geld ophalen, maar ook het zogenoemde scheefwonen tegengaan: de praktijk dat mensen in een sociale huurwoning blijven wonen, terwijl ze een duurder huis zouden kunnen betalen. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) bouwt hierbij voort op plannen van het vorige kabinet.

Corporaties mogen van het kabinet alle huren met anderhalf procent verhogen. Voor huishoudens met een inkomen tussen 33.614 en 43.000 euro komt daar een procent bij. Huishoudens boven 43.000 euro gaan in totaal 6,5 procent meer betalen. Bovenop de huurstijging komt nog de jaarlijkse inflatiecorrectie; vorig jaar 2,3 procent.

Donderdag stemmen

Blok wil de wetsvoorstellen voor 1 maart hebben aangenomen, meldt persdienst Novum. Anders is de invoeringsdatum van 1 juli niet haalbaar. Vanavond krijgt de Kamer het woord over de plannen. Donderdag antwoordt Blok op de gestelde vragen, en wordt ook meteen gestemd. Als de Kamer akkoord is, worden de plannen doorgestuurd naar de Eerste Kamer.

De Woonbond, de belangenvereniging van huurders, is fel gekant tegen de plannen. Volgens de bond wordt huren onbetaalbaar. Ook zijn er privacybezwaren, omdat verhuurders een indicatie van het inkomen van huurders moeten opvragen bij de Belastingdienst.