Te koop of niet, 165.000 leerlingen beginnen aan de Citotoets

Leerlingen van de basisschool St. Lukas in Amsterdam zijn dinsdag begonnen aan de Citotoets. Foto ANP / Koen Suyk

Zo’n 165.000 leerlingen van groep 8 beginnen vandaag aan de Citotoets. De toets gaat gewoon door, ook al zijn de opgaven voortijdig te koop aangeboden. Zo’n 85 procent van de basisscholen doet mee aan de Eindtoets Basisonderwijs, zoals de officiële naam van de toets luidt.

Vorige week ontstond ophef toen bleek dat de toets op Marktplaats te koop was aangeboden. NRC Handelsblad kreeg een tip van een andere gebruiker van de verkoopsite. Hij had vorig jaar oefenopgaven gekocht voor een familielid en werd dit jaar door dezelfde verkoper benaderd met de vraag of hij interesse had in de opgaven van de Citotoets van dit jaar. Het bleek om de echte toets te gaan.

Cito laat de toets desondanks doorgaan. Volgens de organisatie is de toets nog betrouwbaar, aangezien de opgaven niet in de openbaarheid zijn verschenen.

Op een deel van de scholen is de toets al gemaakt, niet op papier maar in digitale vorm. Nadat vorig jaar grote problemen ontstonden met de digitale versie, als gevolg van te drukke servers, is de digitale afname dit jaar verdeeld over twee periodes.