KPN geeft 4 miljard aan nieuwe aandelen uit - koers onderuit

KPN gaat voor 4 miljard aan nieuwe aandelen uitgeven om geld op te halen die de financiële positie van het bedrijf de komende jaren moeten verstevigen. Na deze aankondiging ging het KPN-aandeel met zo’n 20 procent onderuit op de Amsterdamse beurs.

DEN HAAG - Het KPN Hoofdkantoor in Den Haag. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft dinsdagochtend invallen gedaan bij KPN, Vodafone en T-Mobile. Volgens de NOS worden de telecomaanbieders verdacht van het maken van illegale prijsafspraken. ANP PHIL NIJHUIS
DEN HAAG - Het KPN Hoofdkantoor in Den Haag. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft dinsdagochtend invallen gedaan bij KPN, Vodafone en T-Mobile. Volgens de NOS worden de telecomaanbieders verdacht van het maken van illegale prijsafspraken. ANP PHIL NIJHUIS Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Foto ANP / Phil Nijhuis

KPN gaat voor 4 miljard aan nieuwe aandelen uitgeven om geld op te halen die de financiële positie van het bedrijf de komende jaren moet verstevigen. Na deze aankondiging ging het KPN-aandeel met zo’n 20 procent onderuit op de Amsterdamse beurs.

De winst van KPN is vorig jaar een stuk lager uitgekomen dan een jaar eerder. Het netto resultaat van het telecombedrijf is uitgekomen op 693 miljoen euro, een daling van 55 procent ten opzichte van 2011. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend.

De winst werd negatief beïnvloed door een aantal factoren, waaronder een lagere operationele winst, een eenmalig belastingvoordeel in 2011 en hogere herstructureringskosten. De winstgevendheid daalde verder als gevolg van noodzakelijke investeringen.

De omzet en overige opbrengsten van KPN daalden in 2012 met 3,5 procent naar 12,708 miljard euro, door de verkoop van Getronics International en daling van de omzet in Nederland. De lagere omzet en de gemengde resultaten in de diverse segmenten hadden in 2012 eveneens een negatief effect op de winstgevendheid van KPN.

Het banenreductieprogramma van vierduizend tot vijfduizend fte in Nederland ligt op schema, om naar verwachting eind 2013 te zijn afgerond. Momenteel zijn er rond de 1900 banen geschrapt, meldt persdienst Novum.

In de mobiele markt heeft KPN het doel om in 2014 een landelijk dekkend 4G netwerk operationeel te hebben in Nederland. Het marktaandeel van KPN moet op de lange termijn boven de veertig procent uitkomen. De EBITDA-marge voor de middellange termijn is veertig tot 45 procent.

‘Balans moet worden versterkt om te blijven groeien’

Eelco Blok, CEO van KPN, in reactie op de cijfers:

“We moeten onze balans versterken om onze strategie te kunnen blijven uitvoeren en het bedrijf te positioneren voor toekomstige groei. KPN’s financiële positie is in de afgelopen jaren beïnvloed door een opgelopen schuldniveau in combinatie met toenemende commerciële investeringen. De 4 miljard euro claimemissie die vandaag is aangekondigd en het al eerder aangekondigde lagere dividend zullen onze financiële positie in de komende jaren ondersteunen.”

‘KPN heeft zichzelf wat te verwijten’

Volgens NRC-economieredacteur Marc Hijink is Eelco Bloks positie niet onomstreden, zo schrijft hij vandaag in NRC:

Het telecombedrijf heeft sinds hij de leiding overnam van Ad Scheepbouwer, in april 2011, veel tegenslag gekend. De koers kelderde van 12 naar 4 euro en verloor vandaag weer 16 procent. KPN’s val is gedeeltelijk te wijten aan externe omstandigheden: dalende omzet omdat klanten sms inruilen voor gratis internetdiensten, strengere regels voor tarieven, economische terugval. Maar KPN heeft zichzelf ook wat te verwijten. Het keerde jarenlang vorstelijk dividend uit. Nu merken aandeelhouders dat het dividend telkens bijgesteld wordt als er weer een grote investering gedaan is. In 2011 kocht KPN nog voor een miljard aan eigen aandelen in. Dat geld was goed van pas gekomen voor de extra uitgaven aan mobiele frequenties. Of om deze claimemissie te voorkomen.

Ook Tele2 lagere winst

Ook het Zweedse telecombedrijf Tele2 maakte vanochtend cijfers bekend. In het vierde kwartaal van 2012 heeft het bedrijf een fors lagere winst gerealiseerd als gevolg van hogere operationele kosten en een zwaardere belastingdruk.