Monumentale kerk van Cuypers vannacht afgebrand op Ameland

Een brand woedt vanochtend vroeg in de Sint Clemenskerk in Nes op Ameland. Het lukte de brandweer alleen de pastorie en een bijgebouw te redden van de vlammen. Foto ANP / Anneke Wapstra
Een brand woedt vanochtend vroeg in de Sint Clemenskerk in Nes op Ameland. Het lukte de brandweer alleen de pastorie en een bijgebouw te redden van de vlammen. Foto ANP / Anneke Wapstra Een brand woedt vanochtend vroeg in de Sint Clemenskerk in Nes op Ameland. Het lukte de brandweer alleen de pastorie en een bijgebouw te redden van de vlammen. Foto ANP / Anneke Wapstra

Door een grote brand op Ameland is vannacht de monumentale Sint Clemenskerk van architect Pierre Cuypers verwoest. De brandweer is er wel in geslaagd de pastorie en een bijgebouw te sparen.

Alleen de muren van de rooms-katholieke kerk staan nog overeind. Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand.

De brand brak rond 05.00 uur uit en was moeilijk te bestrijden, vertelt een woordvoerder aan persdienst Novum. “We hebben ons vooral gericht op het redden van de omliggende gebouwen.” Rond 09.15 uur was de brand geblust en woedden er alleen nog kleine brandjes. Het gebouw was toen echter al uitgebrand. Alleen de naastliggende pastorieën konden worden gered.

Twitter avatar Scannernet Scannernet.nl Grote brand op Ameland: brand in de Sint-Clemenskerk op Nes. Kerk is een Rijksmonument. http://t.co/WLKSVG6h

De brand is met veertig brandweermannen bestreden. Met een veerboot is vanuit Dokkum een brandweerwagen met onder meer extra slangen en perslucht overgekomen. Op het moment dat de brand uitbrak onweerde het op Ameland, maar het is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen of een blikseminslag de brand heeft veroorzaakt.

De Sint Clemenskerk (foto’s) werd gebouwd in 1878 en is een ontwerp van architect Pierre Cuypers (wiki), de rijksbouwmeester bekend van onder meer het Centraal Station in Amsterdam en het Rijksmuseum. De neogotische kerk is een rijksmonument.


Grotere kaart weergeven