Pro-Europees CDA wil wel bevoegdheden terughalen uit Brussel

Buma mag zich naar alle waarschijnlijkheid verheugen op de steun van Geert Wilders' PVV. Foto ANP / Jerry Lampen

Sybrand van Haersma Buma heeft namens het CDA als eerste pro-Europese partij geopperd dat de Europese Unie niet langer over zaken moet beslissen die beter nationaal kunnen worden geregeld. Nederland moet een groot aantal bevoegdheden terughalen uit Brussel, zegt de CDA-leider in de Volkskrant. Hij legt vandaag een verzoek hiertoe neer bij premier Mark Rutte (VVD).

De aanbesteding van kleine bouwprojecten, de persvrijheid, de pernsioenrichtlijnen en de regels voor zwangerschapsverlof zijn volgens Buma voorbeelden van zaken die beter nationaal kunnen worden geregeld. Ook wil hij af van de Europese bemoeienis met het milieubeleid.

‘Minder Europa is niet tégen Europa’

De Tweede Kamer zou moeten gaan over hoeveel fijnstof er bijvoorbeeld in de lucht mag zitten. Het verplichte Europese energielabel voor huizen mag van Buma ook worden afgeschaft. Op financieel-economisch gebied ziet hij wel een grote rol voor de EU weggelegd.

“We moeten af van het idee dat als je minder Europa wil, je dan meteen tegen Europa bent.”

Buma sluit zich aan bij Cameron

Buma volgt het voorbeeld van de Britse premier David Cameron, die aankondigde dat het Verenigd Koninkrijk op het terrein van sociale zaken, milieu en het strafrecht een eigen koers wil varen.

“Hij heeft gelijk. We moeten nu zeggen: ho, even terug naar waar Europa ook alweer om ging.”

De Kamer debatteert vandaag met Rutte over de gevolgen van de nieuwe Britse houding. Het kabinet zou nu initiatief moeten nemen. “Volgende week beslissen de Europese leiders over de meerjarenbegroting. Dan moet je nu je visie al klaar hebben.” Rutte zou nu achter de discussie aansukkelen.

Veel detaillistische regels vanuit de EU wekken volgens de CDA-leider ergernis. Hij wijst onder meer op de eis voor een waterbesparende douchekop in alle huishoudens en de cookiewetgeving.