‘Ouderen vormen de rijkste groep van Nederland’

Ouderen vormen de rijkste groep van Nederland. Dat zei Diederik Samsom in Den Haag. De PvdA-leider haalde zich daarmee direct de woede van Henk Krol van 50Plus en Geert Wilders van de PVV op de hals. Krol zei dat de PvdA “niet langer een sociaal gezicht” heeft en Wilders noemde Samsom op Twitter een “bejaardenbasher”. Next.checkt de uitspraak van Samsom.

Diederik Samsom, vorige week in Den Haag.
Diederik Samsom, vorige week in Den Haag. Foto ANP / Phil Nijhuis

Ouderen vormen de rijkste groep van Nederland. Dat zei Diederik Samsom volgens persbureau ANP gisteren tijdens het ‘Libelle Nieuwscafé’ in Den Haag. De PvdA-leider haalde zich daarmee direct de woede van Henk Krol van 50Plus en Geert Wilders van de PVV op de hals. Krol zei dat de PvdA “niet langer een sociaal gezicht” heeft en Wilders noemde Samsom op Twitter een “bejaardenbasher”:

Krol over de PvdA:

Persbureau Novum citeerde Samsom anders dan het ANP. Volgens Novum zei de PvdA-leider dat onder ouderen “heel veel vermogen” zit. Maar op nagenoeg alle nieuwssites was te lezen dat Samsom ouderen de rijkste groep had genoemd. Omdat dat bericht de meeste mensen bereikte, controleren we of die (vermeende) uitspraak waar is.

 

En, klopt het?
Het antwoord is te vinden in het rapport ‘Welvaart in Nederland’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2012 (pdf). Jonge huishoudens hebben nauwelijks vermogen, dat wordt pas opgebouwd in de loop der jaren. De 65-plusser (of 55-plusser) bezit vaak een huis en heeft nauwelijks of geen hypotheekschuld meer. Het vermogen zit dus vaak in stenen, maar dat telt het CBS ook mee. Zo gerekend heeft de helft van de huishoudens met een 65-plusser als hoofdkostwinnaar een vermogen van meer dan een ton.

Het gemiddelde vermogen onder 25 tot 35-jarigen was begin 2011 24.000 euro, onder 35- tot 45-jarigen 94.000 euro en onder 45- tot 55-jarigen 182.000 euro.
In de categorieën 55 tot 65 jaar, 65 tot 75 jaar en 75 jaar of ouder lag dat gemiddelde respectievelijk op 260.000 euro, 278.000 euro en 218.000 euro.
Door de dalende huizenprijzen zijn deze vermogens ondertussen wel weer wat kleiner geworden.

Conclusie
Volgens persbureau ANP zei PvdA-leider Diederik Samsom gisteren dat ouderen de rijkste groep van Nederland vormen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de vermogens onder 55-plussers aanzienlijk hoger liggen dan onder de jongere groepen. De uitspraak van Samsom is dus waar

next.checkt bekeek ook nog of ouderen er inderdaad het meest op achteruit gaan, zoals fractievoorzitter Henk Krol van ouderenpartij 50-Plus vorige week beweerde bij Pauw en Witteman: 

Dit is de conclusie, zoals die vanochtend in nrc.next stond:

Fractievoorzitter Henk Krol van ouderenpartij 50Plus hield vorige week bij Pauw &Witteman vol dat ouderen er van alle groepen het meest op achteruitgaan. Toen Paul Witteman de alleenverdieners met kinderen aanwees als groep die er minstens zo veel op achteruit gaat, deed Krol dat af als onzin. De ouderen zouden al 10 procent hebben ingeleverd en er dit jaar door belastingmaatregelen en pensioenkortingen nog eens fors op achteruitgaan. Die achteruitgang zou „veel hoger” zijn dan bij de alleenverdieners met kinderen. Maar het CPB rekende een eventuele eerdere achteruitgang, belastingmaatregelen en pensioenkortingen allemaal al mee. Zowel over de periode 2002 - 2017 als over 2011 - 2017 zijn de ouderen niet de groep die er het meest op achteruit gaat, de alleenverdieners met kinderen wel. Ouderen met aanvullend pensioen leveren vooral over 2011 - 2017 flink in, dat wel. En in 2013 leveren ouderen met aanvullend pensioen wel het meeste in, maar Krol betrok er in de uitzending zelf ook voorgaande jaren bij, dus doen wij dat ook. Daarom beoordelen wij de bewering dat er geen andere groep is die er meer op achteruit gaat dan de ouderen als onwaar