Tuinieren op dak van wolkenkrabber. Urban farming in trek bij Chinezen

Zaaien en schoffelen in een moestuin op het dak van een wolkenkrabber of fijn op je balkonnetje. Hoog boven het hectische stadsleven van miljoenenstad Hongkong. Urban farming is in trek bij de Chinezen.

In metropolen als Beijing en Hongkong is de ruimte schaars en de grond duur. Een tuin zit er daarom vaak niet in. Dus wat doe je dan? Juist, je gaat het dak op. In een stad als Beijing is zo’n 90 miljoen vierkante meter aan leeg dak te benutten. Zo kun je toch nog zorgen voor kleine groene oases in grootstedelijke gebieden.

Het collectief The Perennial Plate brengt de verhalen in beeld van Osbert Lam op de City Farm in het Quarry Bay district in Hongkong en Guichun Zhang in Beijing. Beide heren genieten van de dagelijkse verzorging van hun groene waren.

Facebook.com/cityfarm.hkFacebook.com/cityfarm.hk

Chinezen willen bio en wantrouwen landbouwmethoden

De urban farmingtrend in China en Hongkong is voor een deel toe te schrijven aan een verlangen naar biologische producten. Daarnaast heerst er een wantrouwen ten opzichte van landbouwmethoden op het vasteland van China. Maar boven alles, zo laat onderstaande video zien, is tuinieren gewoon een genot. Guichun neemt zichtbaar genoegen in zijn moestuin en ook Osbert zegt: “het is een ontspannende hobby die werkt als een soort kalmeringsmiddel voor stadsmensen”.

Op de City Farm in Hongkong zijn twee jaar na opening al meer dan honderd vaste telers actief. Ook de South China Morning Post schreef vorig jaar zomer al dat de urban farming-initiatieven met paddenstoelen uit de grond komen. Toch ziet onze correspondent in Shanghai, Oscar Garschagen, nog weinig groene daken om zich heen. “Het is een pril trendje”.

A Tale of Two Rooftops from The Perennial Plate on Vimeo.